Screenshot Instagram-account David Guttenfelder
|

Kijk achter de schermen of toneelstuk?

Instagram is niet meer alleen een plek om foto’s van je huisdier, eten of het uitzicht vanuit je treinraampje met een filter te plaatsen. Tegenwoordig verschijnt er iets serieuzers vanuit het oosten van de wereld: foto’s uit Noord-Korea.

Een van ‘s werelds meest gesloten landen heeft een kijkgaatje geopend door een 3G-internetverbinding toe te staan voor toeristen en journalisten. Maar is dit een kijkje achter de schermen, of gaat het Noord-Koreaanse toneelstuk gewoon door?

Begin dit jaar werd het mogelijk om met de Noord-Koreaanse maatschappij Koryolink een 3G-verbinding op je telefoon te krijgen. Niet voor Noord-Koreanen, maar voor toeristen en journalisten. Voor een land als Noord-Korea waar geen persvrijheid is (het staat net niet helemaal onderaan in de persvrijheidsindex van Reporters without Borders), is dit baanbrekend. AP-fotograaf David Guttenfelder en bureauchef van AP Korea Jean Lee, die in 2012 hun mobieltjes nog bij de grens in moesten leveren, maken nu graag gebruik van Instagram en Twitter om de rest van de wereld een kijkje te bieden achter de schermen van dit gesloten land.

Het gebruik van het 3G-netwerk is niet goedkoop. Je mag alleen een apparaat gebruiken dat geregistreerd is bij het Koreaanse Communicatie Centrum en je kunt alleen toegang krijgen tot het internet door middel van een USB-modem of een speciale simkaart, die tussen de 75 en 150 euro kosten. En dat is nog zonder datakosten, die zijn rond de 150 euro voor 2GB tot 400 euro voor 10GB, volgens de website North Korea Tech.

Gelukkig houdt geld Guttenfelder en Lee niet tegen. In de vier maanden dat het netwerk beschikbaar is, heeft Guttenfelder regelmatig foto’s vanuit Pyongyang en omgeving online gezet. Guttenfelder:

“It is an endlessly fascinating and visually surreal place, but it is also one of the hardest countries I have ever photographed. As one of the few international photographers with regular access to the country, I consider it a huge responsibility to show life there as accurately as I can.”

Op het Instagram-account van Guttenfelder kom je foto’s van gebouwen, van mensen en kinderen die in rijtjes staan, van eten en van studenten tegen. De foto’s zijn mooi en de mensen en straten zien er netjes uit. Het lijken foto’s die Noord-Korea zelf de wereld in zou willen sturen. Volgens Guttenfelder worden hij en andere journalisten altijd gevolgd door een gids van de overheid, die alles in de gaten houden. Hij kan niet zomaar gaan waar hij wil, of fotograferen wat hij wil. Is dat de reden achter deze ‘brave’ foto’s?

Het lukt de fotograaf wel om af en toe een kiekje van propaganda te maken. Is dit alles wat hij te zien krijgt, of zoekt hij de grens niet vaak genoeg op? Het liefst zien we foto’s van de strafkampen uit Noord-Korea, van de wereld buiten de hoofdstad. Maar voordat die dag komt, zullen we het moeten doen met deze foto’s, die ons alsnog een zeldzaam beeld geven van het afgeschermde Pyongyang.

Deze blog verscheen eerder op CoolPolitics.nl in het kader van de Coolpolitics Masterclass Mensenrechten.

Vergelijkbare berichten