Het Tsjechische topmodel Karolina Kurkova. Foto Manfred Werner / Wikimedia Commons
|

Vechten voor je Tsjechische vent

Onlangs ging ik met vriendin Ela (heeft ruim vijf jaar een relatie) en vriend Lukas (heeft ruim drie jaar een relatie) naar een concert in Praag. We zongen, dansten en dronken bier.

Later die week liet Ela mij weten dat ze de dag na het concert haar vrouwelijke collega’s enthousiast over de avond had verteld. Deze keken haar verschrikt aan. Was ze zonder haar vriend naar het concert gegaan? En hoe zat het met die Lukas, wist zijn vriendin wel dat hij met twee vrouwen op stap was geweest?

Ela komt uit Slowakije. Ze gaf me een belangrijke boodschap mee: pas op voor Tsjechische vrouwen. Ze zijn extreem jaloers en verdedigen hun mannen als leeuwinnen.

Hoge hakken en gelakte nagels
Dit verraste mij. Tsjechische vrouwen behoren tot de mooiste ter wereld. Zelfverzekerd lopen ze op torenhoge hakken door de straten van Praag; het haar in model geföhnd, wimpers in de mascara gezet en de (lange) nagels gelakt.

Bovendien zijn Tsjechische vrouwen geëmancipeerd. Ruim twee derde is actief op de arbeidsmarkt (een erfenis uit de tijd van het communisme, toen vrouwen flink werden aangemoedigd om full-time te werken), veel Tsjechische vrouwen hebben, vergeleken met vrouwen in andere Europese landen, een eigen bedrijf en over het algemeen lijken zij een carrière en het gezin goed te kunnen combineren.

Supervrouwen dus, zou je kunnen zeggen. Hoe zit het dan met die jaloezie? Klopt de bewering van mijn Slowaakse vriendin? Het is lastig om wetenschappelijk onderbouwde informatie te vinden die iets nuttigs kan zeggen over het jaloerse gedrag van Tsjechische vrouwen.

Stille jaloezie: zašť
Een kleine rondvraag in mijn eigen vriendenkring in Praag leert echter dat Ela wel eens gelijk zou kunnen hebben. Een Tsjechische vriend (hij wil liever anoniem blijven) vertelt dat zijn vriendin regelmatig zijn e-mails en mobiele telefoon doorpluist. Maar hij ging ooit vreemd, dus laat hij haar haar gang gaan.

Vriendin Mira zegt dat er zelfs een uniek Tsjechisch woord bestaat voor jaloezie: ‘zašť’. Volgens haar is het een soort stille vorm van jaloezie. Vrouwen die dodelijke blikken werpen naar andere vrouwen die in hun ogen te dicht bij hun man komen.

Die ‘zašť’ heb ik overigens ook al zelf mee mogen maken. Nietsvermoedend stond ik vorige week op een feestje met een vriend te kletsen, totdat ik in mijn ooghoek de boze blik van zijn Tsjechische vriendin opmerkte. Het gesprek werd beleefd beëindigd en de rest van de avond week zij niet meer van zijn zijde.

Vergelijkbare berichten