Nicolas Maduro (rechts) op staatsbezoek in Peru, 2011. Foto Congreso de la República del Perú / Wikimedia Commons
|

Nederland stelt niks aan de kaak bij akkoord samenwerking Venezuela

Terwijl oppositieleider Henrique Capriles wanhopig naar buitenlandse steun zoekt om het omstreden verkiezingsresultaat uit april aan te vechten, haalt Nederland de banden met het diep verdeelde Venezuela juist aan. Minister Timmermans tekent vandaag in Caracas een zogeheten ‘Memorandum of Understanding’ zonder de verkiezingsuitslag of mensenrechten aan de orde te stellen, blijkt uit antwoorden op vragen die ik hem daarover heb gesteld.

Maduro kan bezoek gebruiken voor politieke doeleinden
Het bezoek van Timmermans komt voor de Venezolaanse regering op het juiste moment. President Nicolás Maduro ligt ernstig onder vuur vanwege de volgens de oppositie frauduleus verlopen verkiezingen en de enorme voedseltekorten.

Hij zal het bezoek van Timmermans aangrijpen om aan te tonen dat hij internationaal gezag heeft, wat de ‘rechtse fascisten’ in eigen land die hem bekritiseren ook mogen beweren.

Capriles strijdt tegen verkiezingsresultaat
Oppositieleider Henrique Capriles die de verkiezingen van 14 april nipt verloor zegt bewijs te hebben voor intimidatie, geweld en vals uitgebrachte stemmen. Hij vecht het resultaat daarom intern aan via de kiesraad CNE en de rechter en zoekt ook steun in het buitenland, vorige week bijvoorbeeld in Colombia.

Verkiezingsuitslag en mensenrechtensituatie niet op de agenda
Minister Timmermans bespreekt de omstreden verkiezingsuitslag niet met Maduro, zo laat zijn ministerie weten in antwoord op de schriftelijke vragen die ik daarover heb gesteld: “De audit van het stemproces is nog niet afgerond. Nederland hoopt dat de uitslag door alle partijen wordt gerespecteerd.”

Ook de mensenrechtenrechtensituatie, zoals het gewelddadig in de kop drukken van demonstraties en het ontnemen van spreekrecht van parlementariërs, wordt nu niet besproken. Volgens Timmermans is “het doel van het bezoek ondertekening van het memorandum dat de weg opent naar jaarlijkse politieke consultaties waarbij mensenrechten aan de orde zullen komen.”

Vredesproces met FARC
Over het feit dat Maduro zijn steun dreigt in te trekken voor het vredesproces met de FARC omdat de Colombiaanse president Santos oppositieleider Capriles heeft ontvangen, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten:

“Venezuela speelt een constructieve rol in de regio. Nederland hoopt dat die voortgezet kan worden”.

Koopman wint van dominee
Nederland, Curaçao en Aruba tekenen vandaag het akkoord met Venezuela om gezien ‘de historische banden van solidariteit, vriendschap en geografische aanwezigheid’ verder samen te gaan werken. Uit het persbericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat de ogen duidelijk ook zijn gericht op de rijk aanwezige olie:

“In de overeenkomst zijn onder meer afspraken gemaakt over goed nabuurschap en intensivering van de samenwerking op gebied van landbouw, watermanagement, milieu en energie. Vanuit Venezuela is er vraag naar kennis en technologie op gebied van bloemen- en aardappelteelt. Shell heeft technologie in huis die de Venezolaanse oliemaatschappij PDVSA goed kan gebruiken. Venezuela heeft één van de grootste olievoorraden ter wereld.”

De koopman wint het hier dus duidelijk van de dominee.

Dit verhaal verscheen eerder op het blog van Arjan Meesterburrie. Hij is correspondent in Ecuador voor onder andere BNR. Op Twitter is hij: @Meesterburrie.

Lees hieronder meer van Arjan Meesterburrie over de ontwikkelingen in Venezuela de laatste maanden:
Maduro beschuldigt buurland Colombia van verraad
Venezolaanse pleerollen zijn op
Massale vechtpartij in parlement Venezuela
Oppositie Venezuela trekt protestmars in uit angst voor geweld
Maduro: Van buschauffeur tot president
Hugo Chávez gaf latino’s zelfbewsutzijn

Vergelijkbare berichten