Een foto van ex-president Mohammed Morsi in een plas bloed. Foto: Ester Meerman
|

Het afgelopen jaar in Cairo in foto’s (2)

Egypte heeft opnieuw een bewogen jaar achter de rug. De tweede president op rij is van zijn troon gestoten en meer dan duizend mensen kwamen bij de daaropvolgende demonstraties om het leven. Deel 2 van het afgelopen jaar in Cairo in foto’s.

1 juli 2013: Nu het Tahrir-plein vol staat met mensen die roepen om het aftreden van president Mohammed Morsi trekt het leger de PR-trukendoos open. Iedere dag vliegen legerhelicopters met Egyptische vlaggen en vlaggen met de logo’s van verschillende divisies van het leger over de stad.

Een jonge demonstrant poseert bij graffiti op het Tahrir-plein. ‘Irhal’ (‘Vertrek’) staat er in rood op de muur en op zijn t-shirt.

Vanwege de vele gevallen van seksueel geweld op het Tahrir-plein wordt er ruimte afgebakend speciaal voor vrouwen.

Op 4 juli – de dag nadat het leger de macht in het land heeft overgenomen – vliegt de luchtmacht met groot vertoon over de stad.

Op 5 juli breken er om de hoek van het Tahrir-plein rellen uit tussen voor- en tegenstanders van de Moslimbroederschap. 

http://www.flickr.com/photos/estermeerman/9232351570

En ook elders in de stad is het vaak onrustig.

Op 9 juli begint de Ramadan. De Moslimbroeders hebben inmiddels op twee plekken in Cairo zitstakingen opgezet en uiteraard wordt ook hier de Ramadan uitgebreid gevierd.

Het is zomer in Egypte en overdag lopen de temperaturen op tot boven de 40 graden. Een hele dag niet eten of drinken is dan behoorlijk zwaar. De zitstakers bij de Rabaa al Adaweyya moskee proberen elkaar af te koelen met water.

Legergeneraal Abdel Fatah El-Sisi roept Egyptenaren op om op 26 juli de straat op de te gaan ‘uit protest tegen terrorisme’. De binnenstad van Cairo staat weer vol en overal worden Sisi-maskers, posters, t-shirts en vlaggen verkocht.

Legerhelicopters vliegen vrijwel constant af en aan.

Op 27 juli raken de zitstakers bij Rabaa voor de tweede keer slaags met de politie.

Meer dan 120 demonstranten worden doodgeschoten door het Egyptische leger en de oproerpolitie.

In de vroege ochtend van 14 augustus beginnen het Egyptische leger en de oproerpolitie met de ontruiming van de zitstakingen. Er vallen hierbij zoveel doden dat het Egyptische ministerie van Gezondheid op een gegeven moment ophoudt met updates geven. Volgens internationale mensenrechtenorganisaties is het uiteindelijke dodental meer dan duizend.

In de rest van het land breken als reactie op de brute ontruimingen rellen uit. In Cairo proberen Moslimbroeders een nieuwe zitstaking op te zetten op een plein voor een grote moskee net buiten de binnenstad. Ook hier vallen tientallen doden.

Twee dagen later vallen Moslimbroeders bij een grote demonstratie een politiebureau in de binnenstad van Cairo aan. De oproerpolitie treed opnieuw keihard op met als eindresultaat opnieuw tientallen doden.

Direct na de ontruiming van de zitstakingen wordt een avondklok ingesteld. Het metrostation onder het Tahrir-plein en de halte onder het Ramsis treinstation gaan dicht en zijn tot op de dag van vandaag niet heropend. De avondklok wordt pas op 14 november afgeschaft.

Op 4 november begint het proces tegen Mohammed Morsi. Het is de eerste keer sinds 3 juli dat de voormalig president in het openbaar te zien is. Hij is al die tijd op een geheime plek gevangen gehouden.

Op 18 november herdenken activisten de bloedige rellen die in november 2011 en 2012 plaatsvonden in de Mohammed Mahmoud straat. Eerder die week is op het Tahrir-plein een nieuw monument neergezet ‘ter ere van de slachtoffers van de revoluties van 25 januari en 30 juni’. Veel Egyptenaren nemen aanstoot aan het monument en na de herdenking trekt een groep demonstranten dan ook richting het Tahrir-plein om het te vernielen.

En zo ziet het monument er de volgende dag uit:

Op 4 december wordt het monument gerestaureerd en is er van enige onrust niks meer te zien. Op 14 en 15 januari mogen Egyptenaren naar de stembus om te zich voor of tegen de nieuwe grondwet uit te spreken. Op het Tahrir-plein hangt een levensgrote advertentie die mensen er toe maant toch vooral ‘ja’ te stemmen.

Bekijk hier mijn foto’s van de eerste zes maanden van 2013 in Cairo.

Bekijk hier al mijn foto’s uit Cairo.

Vergelijkbare berichten