Annabell van den Berghe en Jeffry Ruigendijk bereiden hun reis naar Koerdisch Syrië voor. Foto Jeffry Ruigendijk
|

We gaan op reis naar Syrië en nemen mee…

Steeds meer jonge journalisten trekken naar het Syrische front, om er beelden te schieten in de hoop ontdekt te worden. Anderen gaan dezelfde kant uit om er te schieten in naam van Allah. Het beeld dat de afgelopen maanden in de media tentoon werd gespreid komt ons niet ten goede.

Lang voor dit bekende verhaal over de ‘impulsieve twintiger’ ontmoetten we elkaar voor het eerst. We speelden allebei met hetzelfde idee, en vinden in elkaar de perfecte partner in crime om dit avontuur tot een goed einde te brengen. Drie maanden later willen we in het Noorden van Syrië -waar het op dat moment erg rustig is- het Koerdische verhaal documenteren en besluiten ons hierop voor te bereiden. Je leest het goed. Voorbereiden.

Brainstormen en netwerken staan de eerste weken centraal. Elk betrouwbaar contact draagt bij tot onze veiligheid en elk goed idee levert ons een publicatie op. De eerste contacten leggen gaat opmerkelijk vlot maar dan wordt het lastig. Hoe dieper we graven en hoe dichter we bij betrouwbare bronnen in de Koerdische regio komen, hoe moeizamer. De Syrische telefoons doen het niet meer. Het wordt een moeizame onderneming, maar we gaan door.

Talloze artikelen, tientallen telefoontjes en het tweevoud aan mails later hebben we genoeg voeding en kennis van de kwestie om de reis aan te vatten.

Maar dat volstaat niet. Het ontbreekt ons aan fondsen. Jeff start een crowfundingsproject, en als kippen zonder kop schrijven we een subsidieaanvraag. We geven presentaties over de situatie van de Koerden en over onze ambities op het terrein. Maximale inspanningen met een minimaal resultaat. Maar we blijven optimistisch.

Het bloed, zweet en de tranen die het ons tot die tijd kostte laat ons geen keuze. We zijn op het punt aanbeland waar de tijdsinvestering en de motivatie te groot zijn om het plan te laten varen. Dus varen we mee.

Anderhalve maand voor vertrek is het tijd voor praktische zaken: een goede verzekering en een aantal essentiële aankopen. Opnieuw zijn talloze artikelen, tientallen telefoontjes en het tweevoud aan mails nodig om te ontdekken dat een verzekering ofwel onvindbaar ofwel onbetaalbaar is. Misschien wel dé hoogste stressfactor. Slechts enkele dagen van tevoren zijn we goed en wel verzekerd.

Het bestelde kogelvrij vest komt op tijd aan, maar van de extra plaatjes ter bescherming van de vitale delen is het weekend voor vertrek nog steeds geen sprake. En dan, dat verlossende telefoontje. Ik mag extra plaatjes en een helm lenen van de Vlaamse Publieke Omroep. Gered!

Nu gaan we op reis en we nemen mee … een verzekering, helm, kogelvrij vest, sigaretten en chocolade, identiteitsbewijs, medicijnen voor de Koerden, dollars, kennis én voorbereiding.

Volg Annabell van den Berghe en Jeffry Ruigendijk gedurende hun journalistieke reis door Koerdisch Syrië op De Buitenlandredactie en op Twitter: @Annabellvdb en @JeffRuig.

Vergelijkbare berichten