|

Even bellen met de presidentskandidaat

Het is nog vroeg in de ochtend als mijn telefoon gaat. Met een krakende ochtendstem neem ik op. Het is Helena Mezenska, kandidaat voor de presidentsverkiezingen in Slowakije die zaterdag 15 maart worden gehouden. Drie keer mijn keel schrapen helpt niet om mijn stem beter te laten klinken, maar ik heb toch een prettig gesprek met Mezenska. En belangrijker: een interviewafspraak. Als ik ophang besef ik me hoe opmerkelijk gemakkelijk het was om met Mezenska in contact te komen.

Een vriend uit Slowakije, die intensief de politiek in zijn land volgt, attendeerde mij op Mezenska. Zij had zich op het allerlaatste moment kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen en is de enige vrouwelijke kandidaat. Een jonge kandidaat ook, ze is veertig. In deze video is een profiel van Mezenska en een interview met haar te zien:

http://youtu.be/cPrzfogbGxg

Gewone mensen
Na de nodige research rondom het kandidaatschap van Mezenska en haar politieke opvattingen, besluit ik het telefoonnummer te bellen dat op de website van haar politieke partij OLaNO (vertaald: Gewone Mensen en Onafhankelijke Persoonlijkheden) staat. Ik vertel de man die ik aan de telefoon krijg dat ik graag een interviewafspraak zou willen maken met Mezenska voor media in Nederland. Het is een week voor de verkiezingen en de campagnes van alle kandidaten zijn in volle gang. Het is een gok.

Verrassend genoeg geeft de man mij het telefoonnummer van Mezenska. “Ze is de hele dag op pad, maar belt u haar vanavond maar, dan kunt u vast wel iets afspreken”, zegt hij. In de avonduren krijg ik haar niet te pakken en ik besluit dat ik het de dag erop nog eens zal proberen. Zo ver komt het dus niet, want Mezenska belt mij zelf in de ochtend op.

Wakker gebeld door Romney
In 2012 deed ik vanuit New York en Chicago verslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Als Nederlandse freelance journalist een interview regelen met iemand van naam was ontzettend moeilijk tot onmogelijk en ik was blij met elke accreditatie die gehonoreerd werd. Ik hoef niet uit te leggen dat het verschil tussen de Slowaakse en Amerikaanse presidentsverkiezingen enorm is, maar toch moet ik na het gesprek met Mezenska aan mijn werk als verslaggever in de Verenigde Staten denken. Stel je voor dat je ’s ochtends wakker wordt gebeld door Mitt Romney…

Het is een gekke vergelijking, maar het illustreert wel hoe anders het is om als journalist in onder andere Slowakije te werken en over de politiek daar te schrijven. Na 15 maart zal blijken of ik met de toekomstige president van Slowakije heb gesproken.

Vergelijkbare berichten