|

Het afgelopen jaar in Cairo in foto’s (1)

Egypte heeft opnieuw een bewogen jaar achter de rug. De tweede president op rij is van zijn troon gestoten en meer dan duizend mensen kwamen bij de daaropvolgende demonstraties om het leven. Deel 1 van het afgelopen jaar in Cairo in foto’s.

De avond voor het tweede jubileum van het begin van de Egyptische revolutie loopt het op het Tahrir-plein al uit de hand. Tegenstanders van president Morsi trekken opnieuw naar het iconische plein en raken slaag met de oproerpolitie.

Tahrir 24th Jan 2013

Op 25 januari 2012 gaan mensen opnieuw in groten getale de straat op.

Tahrir Jan 25th 2013

De avond eindigt opnieuw in ongeregeldheden.

Tahrir 25th Jan 2013

De rellen gaan op 26 en 27 januari door.

Tahrir 26th Jan 2013

Tahrir 27th Jan 2013

Op 1 februari herdenken de Ultras – aanhangers van Egyptische voetbalclub Al Ahly – de stadionramp in Port Said, waarbij 72 van hun leden om het leven kwamen.

First anniversary of the Port Said stadium disaster

De steun voor president Morsi is, sinds het begin van zijn termijn in de zomer van 2012, sterk afgenomen. De islamisten organiseren daarom op 15 februari 2013 bij de Universiteit van Cairo een grote rally om de president hun steun te betuigen. De opkomst is onverwacht hoog: tienduizenden mensen vullen het plein voor de universiteit en de omliggende straten.

Islamist rally at Cairo University

De ontevredenheid onder de bevolking duurt voort en het blijft dan ook onrustig in de binnenstad. Op 3 maart wordt een politieauto in brand gezet voor het bekende Semiramis hotel, gelegen aan de Nijl en geliefd bij journalisten vanwege het uitzicht op het Tahrir-plein.

Police car on fire on the corniche

Met vrouwenrechten is het nog steeds niet best gesteld in Egypte en op Internationale Vrouwendag wordt een grote demonstratie georganiseerd. De opkomst is matig en bij aankomst van de demonstratie op het Tahrir-plein worden de vrouwen aangevallen door kwaadwillende mannen.

International Women's Day March

Op 9 maart 2013 doet het Egyptisch hof opnieuw uitspraak in de rechtszaak tegen de vermeende schuldigen aan het voetbaldrama in Port Said. In een eerdere uitspraak in januari 2013 werden al 21 mensen ter dood veroordeeld, deze vonnissen worden bevestigd.

Ultras celebrate 2nd verdict Port Said

Ultras celebrate 2nd verdict Port Said

Ondertussen duren de rellen voor het Semiramis hotel nog steeds voort. Deze foto is van 9 maart 2013.

Clashes on the corniche, 9th march 2013

Op 19 april komt het tot gevechten tussen voor- en tegenstanders van de Moslimbroederschap, de partij van president Morsi.

Clashes downtown Cairo

Sadat is een van de bekendste artiesten binnen het in Egypte vooral onder jongeren enorm populaire Sha’abi muziek genre. Voor zijn verlovingsfeest op 22 april 2013 loopt de halve volkswijk waar hij vandaan komt dan ook uit.

Sadat's wedding at Medinat El Salam

Sadat's wedding at Medinat El Salam

Er is inmiddels een initiatief gestart om Mohammed Morsi ertoe te bewegen zijn positie als president op te geven. In aanloop naar 2 juli, de dag waarop het ultimatum dat Tamarod president Morsi heeft gesteld afloopt, verschijnt steeds meer anti-Moslimbroederschap graffiti in het straatbeeld.

Graffiti leading up to 30 June

Op 28 juni is er een grote anti-Moslimbroederschap demostratie op het Tahrir-plein.

Tahrir June 28 2013

Tahrir June 28 2013

Activisten beginnen opnieuw een zitstaking op het plein.

Tahrir June 30 2013

Het Tahrir-plein staat dagenlang volgepakt met tienduizenden mensen, die het vertrek van Mohammed Morsi eisen.

Tahrir June 30 2013

Volgende week deel 2, met daarin onder meer het afzetten van president Mohammed Morsi en de daaropvolgende rechtszaak, de zitstaking in Rabaa en de sloop van een monsterlijk lelijk monument.

Vergelijkbare berichten