|

Kranten Venezuela moeten sluiten door papiertekort

Het is al maanden moeilijk om in Venezuela aan WC-papier te komen, maar nu bedreigt de papiercrisis ook de kranten. Inmiddels verschijnen de regionale kranten Antorcha en El Sol de Maturín al tijdelijk niet meer en ook grotere kranten als La Hora melden dat ze moeilijk aan papier kunnen komen.

Dit weekend heeft de regering Maduro voor het eerst toegegeven dat er economische problemen zijn in Venezuela. Minister Merentes van Financiën gaf toe dat het economische beleid van Chávez en zijn opvolger Maduro wél de levensstandaard van veel Venezolanen heeft verbeterd, maar niet de structurele problemen van de economie heeft opgelost.

Ook tekort levensmiddelen
“Deze regering heeft 18 verkiezingen op rij gewonnen en daardoor is op sociaal gebied veel bereikt”, zei Merentes in een TV-interview. “Maar de regering moet nog succesvol worden op economisch gebied. We moeten het pad op van stabiele groei en dat jaren zien vast te houden.”

Er is niet alleen een tekort aan papier dat vanwege falende eigen industrie geïmporteerd moet worden, maar ook aan basisbehoeften als melk, vlees, meel en suiker. Die producten zijn na lang in de rij staan voor de supermarkt alleen op rantsoen verkrijgbaar als ze beschikbaar zijn.

Ook de inflatie loopt weer eens gierend uit de klauw. In juli waren de prijsstijgingen op jaarbasis opgelopen tot liefst 42,6%, terwijl de groei van de economie vrijwel volledig tot stilstand is gekomen.

Het komt president Maduro met regionale verkiezingen in december op komst dan misschien ook helemaal niet zo slecht uit dat de kranten daar vanwege het papiertekort niet over kunnen schrijven.

Vergelijkbare berichten