|

Het is weer 11 februari 2011

De komende tijd schrijft journalist en fotografe Ester Meerman vanuit Egypte voor De Buitenlandredactie. Over de presidentsverkiezingen, haar belevenissen en werk in Caïro. Zij blogt al in het Engels op Stories from Cairo. Volg haar op Twitter: @estermeerman.

Tahrir Square 5th of June, 2012

Het journaille in Cairo draait de afgelopen week overuren: het begon met het ontbinden van het parlement, daarna was er de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, die gewonnen werd door Mohammed Morsi, of nee, toch door Ahmed Shafiq. Toen ging Mubarak dood, oh toch niet, hij lag in coma, of wacht, hij was slechts uitgegleden in de douche.

Tussendoor voerde de militaire overgangsraad nog een paar aanpassingen op de tijdelijke grondwet in, die in dusdanig wollige taal waren opgesteld dat de consequenties ervan niet gelijk duidelijk waren.

Waar het in principe op neer komt is dat de politieke situatie in Egypte weer op hetzelfde punt staat als op 11 februari 2011, de dag dat Mubarak aftrad: de militaire overgangsraad heeft alle macht en het land heeft geen parlement, noch een president. Het is eigenlijk nog een graadje erger, want het leger mag nu ook willekeurig mensen arresteren. Sommigen noemen het een staatsgreep

Als klap op de vuurpijl heeft de militaire overgangsraad laten weten dat degene die uiteindelijk president wordt slechts een ‘interim-president’ zal zijn en niet langer dan ‘enkele maanden’ aan de macht zal zijn. De logica daarachter: er komt een nieuwe grondwet (opgesteld door de militaire overgangsraad) en daarna nieuwe parlementsverkiezingen, dus moet er ook een nieuwe president komen. Kortom: het is één grote politieke chaos, waarin het als journalist maar moeilijk orde scheppen is.

Het laatste nieuws is dat de officiële uitslag van de presidentsverkiezingen is uitgesteld tot zondag en dat het weer een hete vrijdag op het Tahrir-plein belooft te gaan worden. Ik had voor dit weekend een tripje naar Alexandrië in de planning staan, maar dat moet geloof ik even wachten.

Vergelijkbare berichten