|

Immigratie lijkt een ‘winning issue’ voor Obama

De Amerikaanse president Barack Obama maakte vorig week bekend te stoppen met het uitzetten van bepaalde immigranten. Niet-Amerikanen die voor hun zestiende het land zijn binnengekomen en nu jonger dan dertig zijn, een middelbare schooldiploma hebben en geen strafblad hebben hoeven voorlopig niet te vrezen voor uitzetting.

Tot dusver is er slechts een enkele peiling uitgevoerd naar aanleiding van dit nieuwe plan, maar deze geeft aan dat een ruime meerderheid van de Amerikaanse bevolking het plan steunt.

Het plan van Obama volgt in grote lijnen het wetsvoorstel bekend als de DREAM-act. Dat wetsvoorstel werd de afgelopen jaren meermaals ter tafel gebracht, maar haalde niet de zestig stemmen in de Senaat om de filibuster van de Republikeinen teniet te doen. Mitt Romney zei in december al dat hij, als hij president wordt, zijn veto over de DREAM Act zal uitspreken als deze door het Congres wordt aangenomen.

Reacties

Op de persconferentie waar Obama het nieuws bekend maakte werden we door een conservatieve blogger, die om wat voor reden dan ook aanwezig mocht zijn bij het Witte Huis, getrakteerd op de voorspelbare reactie ter rechterzijde op dit voorstel: ‘Waarom geef je banen van Amerikanen weg aan illegalen?’, was de strekking van de vraag waarmee Neil Munro van de Daily Caller Obama meermaals onderbrak.

Het is daarom des te frappanter dat Romney, ondanks meerdere directe vragen, niet wil reageren op het voorstel van Obama. Zijn staf kijkt ongetwijfeld ook naar peilingen. Zij zien ook dat een fel anti-immigratiestandpunt geen stemmen zal weghalen bij Obama, die toch al de overgrote meerderheid van de latino bevolking achter zich heeft. Romney kan het zich simpelweg niet veroorloven nog meer niet-blanke stemmers weg te jagen. Aan de andere kant zal de conservatieve achterban van de Republikeinse Partij, die toch al twijfelt of Romney wel een echte conservatief is, het niet pikken als Romney het plan van Obama omarmt.

Vergelijkbare berichten