|

Wat gebeurde er afgelopen week in politiek Amerika? Deel 1

Amerika-volger Richard Funnekotter gaat wekelijks de belangrijkste politieke ontwikkelingen in de Verenigde Staten op een rij zetten en duiden. Hieronder de eerste aflevering:

‘Campaigns would be wise not to have their pollsters serve as public spokesmen’
Vlak na de verkiezingen werd duidelijk dat Romney’s optimisme niet puur voor de bühne was: zijn interne peilingen waren een stuk positiever voor hem dan de publieke opiniepeilingen. The New Republic heeft de hand weten te leggen op een aantal van deze peilingen en toelichting gekregen van de opiniepeiler uit het Romney-kamp. En Nate Silver van het New York Times-blog FiveThirtyEight legt uit wat het inherente probleem is met interne peilingen

Het homohuwelijk blijft in VS nog even in de kast?
Het homohuwelijk is nog altijd een heikel punt, en een aantal zaken erover liggen nu bij het Hooggerechtshof. De verwachting was dat het hof zou aankondigen zich uit te zullen spreken over de Defense of Marriage Act, die het huwelijk voor de wet definieert als zijnde tussen een man en een vrouw. Twee lagere rechters hebben de wet al ongrondwettelijk verklaard. Maar het Hooggerechtshof heeft DoMA afgelopen vrijdag niet opgepakt, net als een aantal andere zaken over het homohuwelijk. Bij Scotusblog een stuk over hoe wat niet is, nog komen kan, en een aantal mogelijke redenen voor de beslissing van de hoogste rechters in de Verenigde Staten.

‘The people the Republicans have to raise money from are as crazy as the people that vote in the primaries.’
James Carville, de af en toe onverstaanbare Democratische strateeg en voormalig adviseur van president Bill Clinton, beschrijft bij Rolling Stone hoe het team van president Barack Obama zijn herverkiezing veilig stelde.

‘I don’t understand his brain’
De VS dreigen 1 januari van de zogenoemde fiscal cliff, een reeks maatregelen die zeer schadelijk kunnen zijn voor de Amerikaanse economie, af te donderen. De onderhandelingen tussen de Democraten en Republikeinen om een oplossing te vinden verlopen allesbehalve voorspoedig. De Democraten willen de belastingvoordelen voor mensen die meer dan 250 duizend dollar verdienen laten verlopen, de Republikeinen zijn categorisch tegen elke verhoging van belastingtarieven. Obama gaat de hort op in een poging de Republikeinen direct via kiezers onder druk te zetten. Het is campagne voeren – niet tijdens verkiezingstijd – maar voor een bepaald beleidsonderwerp,  zelfs met bijbehorende hash tags.

‘We’re not trying to get rid of the filibuster’
De filibuster, een manier om in de Senaat te voorkomen dat wetsvoorstellen überhaupt in stemming worden gebracht, gaat wellicht veranderen. De Republikeinen gebruikten het middel de afgelopen jaren meer dan ooit tevoren, en de Democraten lijken het zat te zijn.

Benghazi blijft leven onder Republikeinen
Drie Republikeinse senatoren – John McCain, Lindsey Graham en Kelly Ayotte – klinken al wekenlang het alarm over Susan Rice en de aanval op het Amerikaanse consulaat in Benghazi. Wat zei Rice wanneer en wat wist ze echt? Rice sprak af met de senatoren om hun vragen te beantwoorden, maar de drie zeiden na afloop bezorgder dan ooit te zijn.

‘Yes, the Republican Party has problems’
Mitt Romney mag de verkiezingen dan verloren hebben, hij won de groepen kiezers die er echt toe doen. Althans, dat lijkt het argument te zijn van een van Romney’s topadviseurs tijdens de campagne, Stuart Stevens. 

‘Boehner’s a bit of a douche, isn’t he?’
Over Romney gesproken, hij ging deze week lunchen in het Witte Huis. Wat hij en Obama besproken hebben is niet bekend – de pers was niet uitgenodigd – maar dat belet Rolling Stone niet er vrolijk op los te speculeren.

‘Politico covers politics like sports but not in an intelligent way at all.’
Nate Silver, die naar mate hij populairder werd in de aanloop naar de verkiezingen ook meer kritiek te verduren kreeg, haalt even uit naar een van zijn critici, Politico.

‘Hypocrisy will never go out of style in American journalism’
David Simon, de voormalige journalist uit Baltimore die onder meer het brein is achter series als The Wire, Generation Kill en Treme, doet een duit in het zakje over de hele Petraeus-affaire. En journalisten die over de overspelige generaal schrijven komen er niet al te goed vanaf.

Vergelijkbare berichten