|

Het aanstaande immigratiedebat en de ‘framing’ in rechtse media

Elke zondag geeft Richard Funnekotter een overzicht van wat er in politiek Amerika speelt. Vandaag eens geen letterlijk overzicht, maar de eerste aanzet tot een dossier op De Buitenlandredactie.nl over het immigratiedebat in de Verenigde Staten. In deze aflevering de framing in het politieke debat.

De geschiedenis
Toen president George W. Bush in 2006 een plan presenteerde om het immigratiebeleid in de Verenigde Staten op de schop te nemen brak de spreekwoordelijke pleuris uit. De Republikeinse achterban was als de dood dat het voorstel tot een generaal pardon voor illegalen zou leiden. In de zomer van 2007 sneuvelde het plan uiteindelijk in de Senaat. En een van de Republikeinse senatoren, Jeff Sessions, zei dat de ondergang van het wetsvoorstel mede te danken was aan de rechtse radio-dj’s in de VS.

Het Pew Research Centre deed onderzoek naar de aandacht die in die periode aan immigratie werd besteed in verschillende media, en concludeerde dat mensen zoals Rush Limbaugh en Sean Hannity inderdaad uitgebreid de tijd namen om het verzet tegen een hervorming van het immigratiebeleid op te kloppen. Het is moeilijk te stellen dat conservatieve media het wetsvoorstel de nek omdraaiden. Feit is wel dat ze niet alleen het bestaande wetsvoorstel, maar elk mogelijk wetsvoorstel, presenteerden als iets dat het niet was (een generaal pardon). Hiermee zweepten ze niet alleen de Republikeinse achterban op, maar ook een flink aantal politici, die zich net zo goed laten leiden door shockjocks als Limbaugh en Hannity.Waarom is dit stukje geschiedenis belangrijk? Omdat immigratie binnenkort weer bovenaan de politieke agenda komt te staan in Washington. En rechtse media-iconen als Sean Hannity en Bill O’Reilly stellen zich dit keer heel anders op.

En nu
President Barack Obama wil snel werk maken van een nieuw immigratiebeleid, dat illegalen de kans moet geven om uiteindelijk het staatsburgerschap te verwerven. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden: illegalen zouden onder meer eerst boetes en achterstallige belastingen moeten betalen. Wel zouden de naar schatting elf miljoen illegalen niet meer hoeven te vrezen voor uitzetting en in een aantal jaar naar het staatsburgerschap toe kunnen werken.

De Republikeinse partij lijkt in te zien dat ze iets moet doen aan haar standpunten op het gebied van immigratie. Slechts 27 procent van de latino kiezers stemde in november op Mitt Romney. Ter vergelijking: John McCain haalde in 2008 nog 31 procent van de ‘Hispanic vote’, en George W. Bush wist in 2000 en 2004 respectievelijk 35 en veertig procent voor zich te winnen. Maar er is een groot verschil tussen politici ervan overtuigen hun toon te matigen, of oerconservatieve kiezers. Voor die laatste groep heb je de rechtse ’talk radio’ nodig, en een tv-zender als Fox News.

Het lijkt er op dat deze boodschap is aangekomen bij de bekende gezichten van Fox News. De van oorsprong Cubaanse Republikeinse senator Marco Rubio was te gast bij O’Reilly om te praten over zijn plan om het immigratiebeleid te hervormen.

Rubio wil mensen die nu illegaal zijn in de VS een werkvergunning geven, mits ze boetes en achterstallige belastingen betalen, geen strafblad hebben en Engels spreken. Het plan, waarin sommige details nog ontbreken, lijkt erg veel op dat van Obama. En O’Reilly was er zeer over te spreken. “I like your program, I think it’s fair.”

Ook Sean Hannity, die Bill O’Reilly in vergelijking haast links doet lijken, lijkt tevreden. Hij noemde het voorstel dinsdag in een interview met Rubio ‘probably the most thoughtful bill that I have heard heretofore’. Beide presentatoren doen nog wel hun best om het plan van Rubio als radicaal anders dan dat van Obama neer te zetten, maar dat is geen grote verrassing. Het Witte Huis noemt Rubio’s een bemoedigend teken voor een productief debat.

Als de Amerikaanse politiek er daadwerkelijk in slaagt iets te doen aan het immigratiebeleid, zal dat voor een groot deel toe te schrijven zijn aan de framing van de kwestie in de rechtse media. En het lijkt er vooralsnog op dat leidende figuren als O’Reilly en Hannity hun keuze hebben gemaakt.

Volg DBR ook op Twitter en Facebook.

Vergelijkbare berichten