CoveritLive

De correspondent 2.0, wat moet die eigenlijk allemaal kunnen? Er zijn zoveel gereedschappen voor handen dat het lastig wordt die allemaal haarfijn te hanteren. Welke technologische foefjes voegen waarde toe aan een journalistiek verhaal of vergemakkelijken het werk? De Buitenlandredactie licht iedere week een handige app, webinstrument of site uit. Vandaag: Coveritlive.


CoveritLive is een gratis tool om gemakkelijk een liveblog op te starten dat (volgens de makers) geschikt is voor elk soort cms. Je kunt posts toevoegen aan het liveblog op je computer en via een iPhone-app. Aangezien het liveblog gemeengoed begint te worden, is het een handige tool om te hebben in je 2.0 gereedschapskist. Of in ieder geval in de vingers.

Laagdrempeligheid is grootste voordeel CoveritLive
CoveritLive is een gemakkelijke tool om snel over te schakelen naar liveverslaggeving online. De iframe-code is eenvoudig te embedden in WordPress, maar is wat minder gelikt dan een geïntegreerde vorm van een liveblog in het CMS zoals nrc.nl en The Guardian dat bijvoorbeeld hebben.

CoveritLive is ook minder mooi vormgegeven als je het vergelijkt met concurrerende applicaties als ScribbleLive, waar overigens ook meer mogelijkheden geboden worden qua interface, presentatie en distributie – maar waar wel voor betaald moet worden. In de Toolbox komen we op een later tijdstip terug op ScribbleLive.

Het voordeel van CoveritLive is de laagdrempeligheid van het gebruik. Je maakt snel en gratis een account aan op de website, downloadt de app (tot nu toe alleen voor iPhone) en kan meteen beginnen. Of je nu in de Sahara staat of in hartje Leeuwarden, als je maar een internetverbinding hebt.

Gemakkelijke integratie social media
Het console voor het livebloggen (zie hieronder) biedt verschillende mogelijkheden. Je kunt de tijdlijnen van maximaal 24 twitteraars of lijsten automatisch als updates in het blog laten lopen en maximaal 6 twitterzoektermen invoeren (waar je ook filters op kunt instellen). Dat scheelt handmatig tweets doorzetten en kan heel handig zijn als je bijvoorbeeld een grote gebeurtenis als verkiezingen of een Kamerdebat liveblogt en de duiding en observaties van andere journalisten kan inzettten.

Bij het livebloggen over de demonstraties op het Tahrir-plein begin 2011 gebruikte nrc.nl de updates van verschillende correspondenten ter plekke voor een betere berichtgeving van de gebeurtenissen in de Egyptische hoofdstad.

Het embedden van YouTube-filmpjes en livestreams is even gemakkelijk, gewoon de url invoeren in het console en ze verschijnen in het liveblog.

Verslaggevers ter plekke kunnen ook via de app inloggen op een CoveritLive-event dat bijvoorbeeld is opgezet en bemand wordt door de redactie. Zo kunnen gemakkelijk ter plekke gemaakte filmpjes, audiobestanden en foto’s in het blog geïntegreerd worden – naast updates van je redactieleden. Dat geeft lezers een gevoel alsof ze zelf bij de gebeurtenis aanwezig zijn. Al zou het overnemen van de Twitter-tijdlijn van de journalist in kwestie natuurlijk even effectief zijn.

Het gebruik van CoveritLive maakt het ook mogelijk voor lezers om commentaar achter te laten. De bediener van het console kan deze zelf filteren om relevante vragen, links of opmerkingen te plaatsen. Zo ontstaat er een interactiviteit die bezoekers aan je liveblog kan binden. Tijdens de verslaggeving van de Egyptische revolutie op nrc.nl, kwam het bijvoorbeeld voor dat lezers in het land zelf bijdroegen aan het bevestigen van geruchten (deze redacteur liveblogde voor nrc.nl onder andere over de revolutie in Egypte, de dood van Moammar Gaddafi en de kernramp in Japan.)

De conclusie
CoveritLive is een hele handige en gemakkelijk te gebruiken tool om snel een liveblog op te zetten. De vormgeving is niet zo fraai, maar dient de functie. De tool is vooral handig voor redacties, sites of blogs met geen tot weinig budget die wel een goed liveblog willen maken. Met CoveritLive kunnen updates ook gedeeld worden met Facebook wat het bereik van je blog sterk kan vergroten. De laagdrempeligheid voor het gebruik zorgt ervoor dat het een essentieel gereedschap is voor de journalist 2.0.

Vergelijkbare berichten