|

Afscheid nemen van de Republican primaries, een top-5 van hilarische, schokkende of andere memorabele momenten

We hebben nog ruim zes maanden te gaan tot de Verenigde Staten een nieuwe president kiezen. Dat Mitt Romney het namens de Republikeinen zal opnemen tegen president Barack Obama is nu zo goed als zeker. Maar laten we vooral niet vergeten wat voor een absurdistisch circus ons de afgelopen maanden is voorgeschoteld in de vorm van de Republikeinse voorverkiezingen.

Daarom, een top-5, in willekeurige volgorde, met hilarische, schokkende of andere memorabele momenten.

  1. Mitt  Romney mag de nominatie van zijn partij dan hebben veroverd, hem wordt nog wel eens verweten dat hij niet altijd even menselijk overkomt. Iets wat pijnlijk duidelijk te zien is in het filmpje hieronder, waar hij de kiezers van de staat Michigan voor zich probeert te winnen. Hij lijkt te denken dat de sleutel tot de stem van deze mensen is zoveel mogelijk woorden te noemen die positief werden beoordeeld in een focus-group.
  2. De Texaanse gouverneur Rick Perry. Toen hij zich in de strijd wierp schoot hij in alle peilingen meteen naar de koppositie. Dat was echt voordat hij begon te praten. Hij maakte zich onsterfelijk belachelijk door in een debat te zeggen dat hij drie Amerikaanse ministeries wil opdoeken, maar de derde (en later zelfs de tweede) vergat (video). Er gaan geruchten dat hij zwaar aan de pijnstillers zat tijdens onder meer de debatten, vanwege zware rugpijn. En deze speech die hij gaf in New Hampshire lijken die geruchten te bevestigen.
  3. De meest memorabele kandidaat is toch zonder twijfel Herman Cain. De voormalige topman van Godfathers Pizza met zijn 9/9/9 belastingplan die onder andere moeite had te herinneren wat er nou precies aan de hand is in Libië. Barbara Walters, een Amerikaanse journalist die Amerikaanse presidenten, Vladimir Poetin en onlangs nog de Syrische president Bashar al-Assad interviewde vroeg Cain welk ministerie hij, in een denkbeeldige wereld, zou willen runnen. Walters, die met een strak gezicht dictators interviewt, kon haar verrassing niet onderdrukken toen Cain antwoord gaf. Gelukkig is Cain nog niet klaar, en probeert hij de Amerikaanse kiezers te informeren met behulpzame reclames zoals deze en deze. Misschien had MSNBC-host Rachel Maddow gelijk in november toen ze opperde dat Cains kandidatuur stiekem ‘performance art’  was. Herman Cain als een nieuwe Andy Kaufman. En als je Cain in een speech expliciet enkele regels uit de Pokemon-film ziet citeren ziet is het moeilijk om het met Maddow oneens te zijn:
  4. http://www.youtube.com/watch?v=o-l98JZR924#t=600s

  5. Newt Gingrich wist met een enkel voorstel het gehele personeelsbestand van NASA, waar bezuiniging op bezuiniging voor een permanente mineurstemming heeft gezorgd, voor zich te winnen.  Met enigszins misplaatst optimisme beloofde Newt dat aan het einde van zijn tweede ambtstermijn de Verenigde Staten een permanente basis zouden hebben op de maan.
  6. http://www.youtube.com/watch?v=hWZl8CgV9aE

  7. En dan als laatst een eervolle vermelding voor het publiek bij de Republikeinse debatten. Het soort Amerikaan dat een debat tussen louter Republikeinen bijwoont houdt er waarschijnlijk conservatiever denkbeelden op na dan de gemiddelde Nederlander. Maar dat er zou worden gejuicht voor het executeren van mensen en het laten sterven van diegene die geen ziektekostenverzekering hebben had waarschijnlijk niemand zien aankomen. Dat een homoseksuele militair, die momenteel in Irak zit en wil weten of hij terug de kast in moet als een Republikein president wordt, uitgejouwd wordt is dan wellicht minder verrassend.

Vergelijkbare berichten