|

Madiba gaat dood, nou en?

Vorige week zaterdag werd de 94-jarige Nelson Mandela opgenomen in het ziekenhuis in Pretoria door een longinfectie. Sindsdien is de naam van de voormalig president van Zuid-Afrika, in de volksmond Madiba genoemd, elke dag wel te lezen in het nieuws.

We weten ondertussen dat de “sparkle” uit zijn ogen is verdwenen, maar dat het ook weer wat beter met hem gaat. Toch staat er een handjevol mediabusjes en acht soldaten voor het ziekenhuis te wachten tot er iets gebeurt. Al Jazeera heeft zelfs al gepeild bij de Zuid-Afrikanen wat Mandela voor hen betekent.

Ook Zuid-Afrikaanse bekendheden, zoals rugbyer Francois Pienaar, wensen Mandela beterschap.

“But we can’t forget that he is 94 years old… and we’re hoping he’ll be able to celebrate his 95th birthday and many more besides.”

Waarom doet iedereen alsof het Mandela’s laatste dagen zijn? Het zou heel goed kunnen, maar is dat wel zo erg? Is er niks beters over Zuid-Afrika te vertellen?

Ja, dat is er. Volgende week wordt het langverwachte ANC-congres gehouden in Mangaung, de gemeente van Bloemfontein. Tijdens dit congres wordt de nieuwe partijleider van het ANC (Afrikaans Nationaal Congres, de partij waar Mandela ook leider van was) gekozen. Leider van het ANC worden staat zo goed als gelijk aan president van Zuid-Afrika worden. Oud-president (2008-2009) en vice-voorzitter van het ANC, Kgalema Motlante, zal de strijd aangaan tegen de huidige president, Jacob Zuma. Zuma is op dit moment de grootste kansmaker, maar critici vragen zich af of hij zal moeten boeten voor de problemen waarmee het land worstelt.

Maar er is een kans dat we niet eens te horen krijgen wie de nieuwe leider van het ANC wordt, omdat iedereen zich toch iets te druk maakt om onze Madiba.

Vergelijkbare berichten