|

Egyptische nieuwshectiek: ‘wat u net heeft gelezen is volledig irrelevant’

In Egypte was het de afgelopen twee weken een achtbaan van ontwikkelingen. Morsi riep zich uit tot ‘een nieuwe farao’ door meer macht naar zich toe te trekken, om dit snel weer terug te nemen. Genomen maatregelen werden met veel bombarie aangekondigd door de voorman van de Moslimbroederschap om daarna – na massaal protest – weer teruggetrokken te worden.

Correspondent Ester Meerman beschreef de hectiek die dat veroorzaakt op nieuwsredacties in Egypte in haar eerste column voor CoolPolitics. Meerman:

‘Nou, die maatregelen zijn dus net allemaal – ja, al-le-maal – weer ingetrokken. Gewoon, hoppa, alsof er niks aan de hand is”, foetert de eindredacteur. “Uitgerekend net als ik mijn opiniestuk erover online heb gezet!” Ik kijk hem niet-begrijpend aan. Het is ver na middernacht, welke regering verstuurt er op dat tijdstip nog persberichten? Of neemt er überhaupt nog besluiten van zulke omvang?

‘“En weet je hoe het bekend gemaakt werd?”, raast de eindredacteur verder, “via een bericht op hun Facebookpagina. Op Face-book! Om twee uur ‘s nachts! Echt! Wat een bananenrepubliek is Egypte toch ook! En die Moslimbroeders zijn een stelletje amateurs!”. Zijn tirade wordt afgebroken door een telefoontje van het hoofdkantoor in New York. Wat er aan de hand is. Een bericht op de telex dat binnen tien minuten al niet meer relevant is, daar worden ze niet vrolijk van.

‘“Kutzooi!”, roept mijn vriend uit als hij heeft opgehangen en zijn Blackberry met een klap op zijn bureau smijt. Het bericht offline halen mag niet volgens de redactionele statuten en heeft bovendien geen enkele zin, want het is ondertussen al op verschillende nieuwssites doorgeplaatst. Het stuk herschrijven is geen optie, omdat al het ‘nieuws’ er uit is en er dan geen artikel meer overblijft. Het enige dat hij kan doen is er een update aan toevoegen: ‘NB: de hierboven vermeldde belastingmaatregelen zijn inmiddels weer ingetrokken.’ Oftewel: wat u net heeft gelezen is volledig irrelevant. Excuus. En met de hartelijke groeten van president Morsi.’


Lees de column van Ester Meerman terug bij CoolPolitics.

Vergelijkbare berichten