|

Wat gebeurde er afgelopen week in politiek Amerika? Deel 3

Amerika-volger Richard Funnekotter zet wekelijks de belangrijkste politieke ontwikkelingen in de Verenigde Staten op een rij.

“I hope the nation will be prepared to help”
Zou er dit keer dan echt iets worden gedaan? Na schietpartijen in Arizona, Colorado en nu in Newtown wil de Democratische senator Dianne Feinstein volgende maand een wetsvoorstel indienen om ‘assault weapons’ opnieuw te verbieden.  Dit type wapens was eerder al verboden, maar dat verbod verliep in 2004. Het verbod opnieuw invoeren is echter de afgelopen jaren meerdere keren geprobeerd, tevergeefs. En met het commentaar op het bloedbad in Newtown van mensen als  Mike Huckabee is het nog maar de vraag of de tegenstanders van een verbod op andere gedachten zijn te brengen. Burgemeester van New York Michael Bloomberg lijkt echter niet van plan te zijn in te binden.

“The banks’ laundering transactions were so brazen that the NSA probably could have spotted them from space.”
Gepakt worden met drugs in de Verenigde Staten kan je flink in de problemen brengen, zelfs als het gaat om een kleine hoeveelheid voor persoonlijk gebruik. Als je echter een bank bent die wereldwijd actief is, zoals HSBC, kan je jarenlang geld witwassen voor Mexicaanse en Colombiaanse drugskartels en er met een boete vanaf komen. En het waren niet alleen drugskartels, maar ook andere banken die weer banden zouden hebben met terreurorganisaties. Hoe komt een bank er zo gemakkelijk vanaf? Aanklagers waren bang dat als ze echt achter HSBC aan zouden gaan, ze de financiële sector aan het wankelen zouden brengen. We hebben dus banken die niet alleen Too Big to Fail zijn, maar ook Too Big to Jail. Of zoals Matt Taibbi het deze week in Rolling Stone formuleert: “If you are an important person, and you work for a big international bank, you won’t be prosecuted even if you launder nine billion dollars.”

“We’ve got bigger fish to fry”
Het lijkt er op dat liefhebbers van cannabis in Colorado en Washington, waar wiet vorige maand werd gelegaliseerd, voorlopig niet hoeven te vrezen voor een bezoekje van de Drug Enforcement Adminstration. Althans, die indruk wekte president Obama in een interview met Barbara Walters. “It would not make sense for us to see a top priority as going after recreational users in states that have determined that it’s legal”, aldus de president.

“Congratulations to John McCain and Lindsey Graham.”
John McCain en Lindsey Graham hebben deze week hun zin gekregen. Susan Rice, de Amerikaanse ambassadrice bij de Verenigde Naties, heeft Obama gevraagd haar niet te overwegen als nieuwe minister van buitenlandse zaken. Wat nou precies de controverse is die McCain en Graham dachten te hebben ontdekt is nog steeds een raadsel, maar goed. Het lijkt er nu op dat John Kerry de nieuwe favoriet is als opvolger van Hillary Clinton. En volgens bronnen bij de Republikeinen is McCain wel bereid het pad te effenen voor Kerry. Aardig van hem.
http://youtu.be/S_byk7yUCHE
“You cannot threaten the economy of the United States for your political purposes”
De Republikeinen mogen dan inzien dat ze de strijd om de belastingverhogingen voor de rijksten gaan verliezen, dat wil niet zeggen dat de volgende patstelling niet nabij is. De VS bereiken namelijk volgend jaar weer het schuldenplafond. De vorige ruzie daarover leidde ertoe dat voor het eerst in de geschiedenis de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten werd verlaagd door Standard & Poor’s. En John Boehner heeft al aangegeven dat als hij dit jaar niet nog de bezuinigingen op de sociale zekerheid krijgt die hij wil, hij het schuldenplafond opnieuw zal gebruiken als…hefboom. En de Democraten sluiten de rangen om president Obama, die weigert opnieuw te onderhandelen over het schuldenplafond. Ruimte zat voor een compromis.

Vergelijkbare berichten