De teloorgang van onderzoeksjournalistiek in het buitenland, volgens The Daily Show
Via Libanon-correspondent Fernande van Tets – @fernandevtets
Via Libanon-correspondent Fernande van Tets – @fernandevtets
Saoedi-Arabië is een land dat grotendeels afgesloten is van de buitenwereld; maar weinig westerse journalisten zijn er welkom. We kennen het islamitische land vooral van de drift-ongelukken, de zware straffen voor homoseksualiteit (wiki) en als de plek waar vrouwen niet mogen autorijden. De BBC mocht in 2009 -onder begeleiding van de autoriteiten- een kijkje nemen…
Ook de buitenlandjournalistiek en de manier waarop deze bedreven wordt, is veranderd onder druk van bezuinigingen in het Nederlandse medialandschap en uiteraard de komst van social media. Vorig jaar richtte De Nieuwe Reporter zich op deze veranderingen in de negendelige-serie ‘Toekomst van de buitenlandcorrespondent’.
Meer te weten komen over het correspondentschap, dat is de reden waarom ik eind 2011 begon te spelen met het idee voor De Buitenlandredactie (DBR). Moest ik genoegen nemen met verhalen over correspondenten over het vak die vaak alleen maar verspreid te vinden waren over talloze kranten, tijdschriften of boeken? Nee, dat wilde ik niet.