|

Themaweek: Don’t shoot the Messenger

Op zaterdag 3 mei is de wereldwijde Dag van de Persvrijheid. Om die reden zendt Holland Doc een week lang documentaires uit over cameramannen die hun leven wagen bij het uitoefenen van hun beroep. Een selectie.

Oleg Klimov, Brieven aan Mezelf

Female Socialist Power

Foto: Flickr.com/photos/gavinkwhite

Twaalf jaar lang legde oorlogsfotograaf Oleg Klimov de ineenstorting van de Sovjet-Unie vast. Hij fotografeerde vele etnische conflicten, en hield daar zelf een oorlogstrauma aan over. In Brieven aan Mezelf reist Klimov naar Nagorno-Karabach, Tsjetsjenië en Abchazië om de mensen terug te zien die hij ooit fotografeerde. Bekijk de hele documentaire hier.

5 broken Cameras

De Palestijnse boer Emad filmt in zijn woonplaats op de Westelijke Jordaanoever het verzet tegen Israëlische onderdrukking. Naarmate het protest aanhoudt, wordt de strijd grimmiger. Emad filmt door, ondanks de smeekbedes van zijn vrouw. ‘5 Broken Cameras’ won de publieksprijs op IDFA 2011. Bekijk de hele documentaire hier.

Birma VJ, Berichten uit een Gesloten Land

De Deense filmmaker Anders Østergaard reist in 2007 af naar het streng geregeerde Birma om het werk van Democratic Voice of Birma te filmen. Deze groep journalisten in ballingschap doet met verborgen camera’s verslag van de protesten in het strikt gesloten land. Hun beelden worden wereldnieuws op het moment dat Birmese monniken zich aansluiten bij het verzet. Bekijk de hele documentaire hier

Robert Capa – In Love and War

D-Day: June 6, 1944: Allied Invasion of Normandy [photo by Robert Capa]

Foto: Robert Capa. Flickr.com/photos/healinglight

Een documentaire over het levenswerk van de beroemde oorlogsfotograaf Robert Capa (1913-1954). Capa versloeg vijf oorlogen, waaronder de Tweede Wereldoorlog en de Spaanse Burgeroorlog. De film van filmmaakster Anne Makepeace laat zien hoe ver Capa ging om zijn foto’s te maken, tot zijn dood in de Eerste Indochinese oorlog in 1954. Uitzending: zaterdag 3 mei om 18:48 op Holland Doc

Yassine gaat naar Syrië
Screenshot Holland Doc
Screenshot Holland Doc

De Marokkaanse ANP-fotograaf Yassine el Idrissi besluit het veilige Amsterdam achter zich te laten om in Syrië verslag te doen van de burgeroorlog die het land verscheurt. ‘Yassine gaat naar Syrië’ laat de oorlog zien door de lens van een jonge fotograaf. Bekijk de hele documentaire hier.

Vergelijkbare berichten