|

Kijktip: Langs de grenzen van Turkije

Voor veel vluchtelingen is de grens met Turkije de poort naar Europa. Je glipt immers gemakkelijk door naar Griekenland. Correspondent Bram Vermeulen beschreef gisteren het verhaal van de Syrische Omar (26) in NRC Weekend in het kader van zijn nieuwe serie Langs de grenzen van Turkije. Vermeulen:

Omar kon niet thuis blijven. Hij moest weg. Ik ontmoet hem in de Turkse kustplaats Izmir, een paar weken na het incident dat hem nu elke nacht wakker houdt. We hebben iets gemeen. Allebei reisden we de afgelopen maanden langs de grenzen van Turkije, de randen van de grote veranderingen in Europa en het Midden-Oosten.

Omar ging op de vlucht voor die veranderingen. Ik zocht die veranderingen beroepshalve op, langs de onrustige grenzen met Griekenland, Syrië, Irak, Cyprus. Wat gebeurt aan de grenzen van Turkije, bereikt onherroepelijk Europa, zoals blijkt uit de tocht die Omar maar net overleefde. Hij is kleinkind in het gezin van een van de rijkste katoenboeren in Amuda. Ze hadden het goed. Maar het leger van president Bashar Al-Assad zocht hem. Jonge Koerdische mannen als hij zijn opgeroepen te dienen in de krijgsmacht, die aan slagkracht verliest door massale desertie van anderen. Toen de groene oproepkaart van het leger in de bus viel, wist hij: ik moet gaan.

Langs de grenzen van Turkije is een co-productie van NRC Handelsblad en de VPRO. Bekijk de eerste aflevering over de grens met Griekenland vanavond om 20.20 uur op Nederland 2. Hieronder de promo:

http://youtu.be/GB4LRDEc-YM

Vergelijkbare berichten