|

‘Het is een chaos in Itaquera’

Voor onze webdocu over Itaquera interviewen we een inwoner van WK-wijk in São Paulo. Deze keer Aline Abrantes, eigenaar van talenschool Yazige.

Voor of tegen het WK?

‘De talenschool loopt beter dan ooit, dus voor. We hebben de laatste maanden twee keer zoveel inschrijvingen als normaal. De mensen uit Itaquera willen Engels leren. Wie Engels spreekt, is straks zeker van werk. Gisteren werden we door een Braziliaans bedrijf gebeld. Het bedrijf zocht mensen die het Engels beheersen en tijdens het WK kunnen werken. Voor ons is zo’n telefoontje goed. Het bedrijf komt hier nu een lijst met vacatures ophangen, dat trekt weer nieuwe leerlingen aan.’

Een belangrijke slag in de moordende concurrentiestrijd.

‘Haha, concurrentie is er inderdaad genoeg. Tot voor kort waren we de enige talenschool in de wijk. Recent zijn er drie scholen bijgekomen. Slimme ondernemers ruiken hun kans. In dat opzicht is het WK slecht voor ons, de concurrentie neemt toe. Verderop gaat er binnenkort nog een talenschool open.’

Is Itaquera klaar voor het WK?

‘Stap ’s avonds eens in de metro vanuit het centrum van São Paulo naar Itaquera. Je kunt als reiziger dan nauwelijks ademhalen. Ik kom met de auto naar mijn werk. Elke dag sta ik vast. Het is een chaos in Itaquera.’

Hoe is het Engels van de inwoners van Itaquera?

‘Ik vrees dat de buitenlandse supporters die hierheen komen straks een probleem hebben. Rond het stadion worden Engelssprekende mensen ingezet, maar in de wijk zelf…. We proberen de horecamedewerkers en taxichauffeurs uit Itaquera zo ver te krijgen om bij ons Engels te leren. Geen beginnen aan. We hebben een folder laten drukken: To the Point. Daarmee zijn we langs alle barretjes en taxistandplaatsen gegaan. Alleen bij de Japanner toonden ze interesse. De rest kon het weinig schelen. De supporters kunnen beter een beetje Portugees leren voordat ze straks afreizen naar Brazilië.’

Ron Santing, Daan Dekker en Veerle Denissen zijn de makers van het documentaireproject Itaquera – a World Cup in the Backyard. Elke week bloggen zij op DBR over Itaquera, de rauwe buitenwijk van São Paulo waar het WK-voetbal komende zomer wordt afgetrapt. De makers volgen de ontwikkelingen in de wijk voor een webserie van zes afleveringen, die rondom het WK wordt uitgezonden.

De serie vertelt het verhaal van straatverkoper Djair, hiphop-artiest Douglas, favelaleider Drancy en politieagente Raquel: vier inwoners van Itaquera wiens leven op hun kop staat dankzij het WK.

Itaquera – a World Cup in the Backyard wordt gefinancierd via crowdfunding en is te vinden op Cinecrowd en Itaquerdoc.

Vergelijkbare berichten