De Gipsy Bar in Nairobi, een oude journalistenbar. Foto Boris Lemereis
|

‘Correspondenten vind je niet meer in de Gypsy Bar’

“Journalisten? Ja, maar dat is alweer even geleden.” De oude ober kan het zich nog nauwelijks herinneren. Jaren geleden was de Gipsy Bar in Nairobi dé plek waar journalisten de avond doorbrachten. Onder het genot van een drankje werden ervaringen uitgewisseld en werd er vooral veel opgeschept. Maar tijden veranderen.

In de tien jaar sinds de bar haar deuren opende, is er veel veranderd in Nairobi. Het uitgaanscentrum is behoorlijk uitgebreid. Toch heeft Gipsy niet veel te lijden onder de toegenomen concurrentie. Elke vrijdag- en zaterdagavond gaat het dak eraf in de vier themazalen die de club inmiddels kent. Op de bovenverdieping schijnt goede vis te worden geserveerd – helaas hebben wij deze niet mogen proeven.

Ook de Gypsy bar voelt de bezuinigingen
Waar die journalisten dan gebleven zijn? De ober haalt zijn schouders op. Misschien heeft het te maken met de slinkende budgetten van (buitenland)redacties. Zomaar iemand invliegen, dat kan niet meer. Buitenlandse media doen liever een beroep op de journalisten die zich voor langere tijd in Kenia hebben gevestigd. Dat is op zich geen slechte zaak: gevestigde journalisten hebben over het algemeen meer kennis om gebeurtenissen te duiden.

Maar deze correspondenten hebben niet alleen Kenia – maar ook de bredere regio van Oost Afrika, Sub Sahara Afrika of soms zelfs heel Afrika – onder hun hoede. Ze zijn dus niet veel thuis, waardoor Gipsy een groot deel van haar klandizie is kwijtgeraakt. Daarbij voelen de correspondenten de bezuinigingen ook zelf in hun portemonnee. Niet dat ze hierdoor bewust een biertje minder gaan drinken, maar als ze even in Nairobi zijn kunnen ze voor de prijs van één biertje in Gipsy twee – of toch in ieder geval anderhalf – drankjes halen in goedkopere clubs als Havana of Black Diamond, een paar minuten verderop.


View Larger Map

Even zoals vroeger
Tegenwoordig bestaat het publiek van Gipsy uit expats en rijke inwoners van Nairobi. En op vaste dagen verrassend genoeg grotendeels uit homo’s. Hoewel er een groot taboe rust op homoseksualiteit, en seksuele activiteiten van homo’s en lesbiennes zelfs strafbaar zijn in Kenia, zou er een wekelijkse gay night op de agenda staan. De ober wil daar niets over loslaten, maar het gerucht is hardnekkig.

Toen de terroristische aanslag op winkelcentrum Westgate afgelopen september plaatsvond, kreeg Gipsy even haar oude status als hang out voor buitenlandse journalisten terug. Journalisten verzamelden zich als vanouds in de bar om na te praten over hun werkzaamheden. Maar of dat uit nostalgische overwegingen was? De bar ligt op 5 minuten lopen van het winkelcentrum, en de aanslag was zo nieuwswaardig dat het de dure ‘parachutecorrespondenten’ waard was.

Hoe dan ook: de hervonden status van Gipsy als hang out voor correspondenten was van korte duur, en bovendien gedeeld met andere bars in de wijk. Het is een droevige conclusie, maar ‘het hotel’ voor buitenlandse journalisten, of in dit geval ´de bar´ in Nairobi bestaat niet meer.

Deze productie voor De Buitenlandredactie werd gemaakt in het kader van het journalistieke trainingsprogramma van Beyond Your World.

Vergelijkbare berichten