|

Mattermap

De correspondent 2.0, wat moet die eigenlijk allemaal kunnen? Er zijn zoveel gereedschappen voor handen dat het lastig wordt die allemaal haarfijn te hanteren. Welke technologische foefjes voegen waarde toe aan een journalistiek verhaal of vergemakkelijken het werk? De Buitenlandredactie licht regelmatig een handige app, webinstrument of site uit. Vandaag: Mattermap.

De media zijn geëxplodeerd. Overal vind je tegenwoordig meningen, citaten en standpunten. Door de aanhoudende stroom aan informatie raak je het overzicht gemakkelijk kwijt. Dit vonden journalisten Esther van Rijswijk en Petra ter Doest. Naar aanleiding van deze ‘informatiechaos’ ontwikkelden zij een applicatie die orde moet scheppen: Mattermap.

Een mattermap is een diagram van een nieuwsverhaal, debat of gebeurtenis. De app helpt journalisten bij het verzamelen en ordenen van citaten en bronnen rondom een centrale vraag (bijv. is de Arabische Lente geflopt?). Het resultaat is een soort mindmap die alle meningen en invalshoeken afbeeldt. Daarnaast geeft de mattermap inzicht in hoe de journalist aan zijn informatie kwam.Hoe werkt Mattermap?
Met Mattermap kun je een speciale ‘map this-button’ installeren in je browser. Wanneer je een citaat tegenkomt op een webpagina, selecteer je die en druk je op de button. Mattermap bewaart de geselecteerde tekst en de link naar het bijbehorende webadres. Op mattermap.nl kun je het citaat weer terugvinden en in je mattermap over dat onderwerp zetten. Vervolgens kan het mindmappen beginnen en kun je de verzamelde informatie ordenen. Wanneer je de naam van een spreker invult, gaat Mattermap op zoek naar een portretfoto via Twitter. Uiteraard is de mattermap te delen via social media en te embedden op een website of blog.

Het idee achter Mattermap is duidelijk: de overdosis informatie die we binnenkrijgen ordenen. Maar is het nodig om bij elk lang achtergrondverhaal ook nog een felgele mindmap te zien, die duidelijk maakt waar de journalist zijn informatie vandaan heeft gehaald? Bij grote discussies of debatten is het inderdaad handig om alle meningen in een oogopslag bij elkaar te zien, maar verder is Mattermap vooral nuttig als hulpmiddel bij research. Die je dan niet perse hoeft te publiceren.

Lees ook in de serie Toolbox

Volg DBR ook op Twitter en Facebook.

Vergelijkbare berichten