|

In Indonesische kranten zitten de belangrijkste mensen altijd achter een microfoon

Spannende foto’s in Indonesische kranten? Vergeet het maar. Het zijn steeds dezelfde saaie beelden: regeringsleiders aan een tafel, achter een katheder of tijdens een bijeenkomst met een microfoon voor zich. Waarom kiezen media in Indonesië hiervoor, vroeg de Nederlandse journalist Jacco Hupkens zich af.

“Men in suits on airplane staircases” is the title of a lecture I attended a few years ago, while studying journalism studies. The lecturer, a former newspaper photo editor, maintained that Dutch newspapers were slowly (too slowly, he thought) getting away from the policy of just showing important people waving to the press, instead of printing more interesting pictures that could illustrate the stories in a more indirect way. Streets, neighborhoods, scenes out of everyday life – as long as it adds something to the main storyline of an article.

It’s a phrase that pops up often in my head, when I’m reading Indonesian newspapers. The amount of photos showing officials sitting behind a desk, giving a speech, is unbelievable. It makes for pretty boring (and unintentionally hilarious) imagery.

Waarom zo’n saaie beeldtaal in kranten? Het antwoord volgens Hupkens: respect voor het gezag en media die liever de macht niet uitdagen.

Lees het hele artikel op het blog van Hupkens. Volg hem op Twitter: @jaccohupkens

Vergelijkbare berichten