Journalisten Rob Hornstra en Arnold van Bruggen zetten in 2007 The Sochi Project op om de aanloop van de Olympische Spelen in de badplaats Sotsji te documenteren. Een schaduwverhaal over de olympische ambities en idealen van Rusland en de directe gevolgen daarvan voor de Kaukasus.
Paper Cannot Wrap Up Embers. Foto IDFADeze documentaire legt de moderne slavernij in de Cambodjaanse seksindustrie op ingetogen wijze bloot. In interviews schetsen prostituees in Phnom Pehn een schrijnend beeld van de rafels van de maatschappij, terwijl de documentairemaker neutraal aan de zijlijn blijft.
Pipeline. Foto IDFADe gaspijpleiding Urengoy-Pomary-Uzhgorod verbindt Siberië met West-Europa. Regisseur Vitaly Mansky ontmoet de mensen langs deze pijp om het onwaarschijnlijke huwelijk tussen twee werelden vast te leggen.
De kolenindustrie bracht de familie van Huaien Wang werk, maar ook kankerverwekkende rook en longziektes. Tiger Mountain richt zich op het dorp waar zij wonen en hoe de Chinese autoriteiten de noodkreten van burgers maar niet lijkt te horen.
Putin’s Games. Foto IDFAOver tachtig dagen beginnen de Olympische Spelen in Sotsji. Filmmaker Alexander Gentelev spreekt met de betrokkenen: organisatoren en inwoners van de badplaats over de komst van dit geldverslindende evenement en de gevolgen van de stormvloed aan huisonteigeningen en mensenrechtenschendingen in de aanloop naar de Spelen.
Return to Homs. Foto IDFA De openingsfilm van IDFA 2013 is een intiem portret van revolutionairen in de Syrische stad Homs. Van augustus 2011 tot augustus 2013 werden twee vrienden gevolgd in een strijd die van optimisme omsloeg naar verwoesting en verdriet.
Sound of Torture. Foto IDFAVanuit Stockholm maakt Meron Estefanos het radioprogramma Voices of Eritreans. De Zweeds-Eritrese dj besteedt aandacht aan de gijzelingen van Eritrese vluchtelingen in de Egyptische Sinai-woestijn. Estefanos praat met zowel de gijzelaars en gijzelnemers. Een indrukwekkend portret van Estefanos en haar werk.
Zeven documentairemakers leggen op satirische wijze de manier waarop politici, lobbyisten en activisten met hun woorden hun echte bedoelingen te verhullen: ‘unspeak’.
Je zou toch denken dat het inmiddels een vrij eenvoudige richtlijn is voor Republikeinse politici: praat niet over verkrachting. Maar nee hoor, vorige week moest Dick Black het erover hebben.
John Simpson begon op zijn 25ste als politiek journalist bij de BBC, maar werd al snel correspondent in onder andere Zuid-Afrika tijdens de apartheid. Hij versloeg het nieuws vanuit meer dan honderd landen, waarvan dertig oorlogsgebieden. Bij de Frontline Club sprak hij over zijn ervaringen en de dilemma’s waar hij de afgelopen 46 jaar tegen…
De Vlaamse omroep VRT sluit dit jaar haar kantoor in China. Correspondent Stefan Blommaert keert dus terug naar België en maakt daar een serie over. En dat is het volgen waard. Hij pakt namelijk niet het vliegtuig terug, maar reist met de auto door vijftien verschillende landen terug naar Brussel.
Veelbesproken en aangekondigd op dit blog, maar gisteren was eindelijk de eerste aflevering van Langs de Grenzen van Turkije te zien. Bram Vermeulen neemt de kijker mee naar de Turkse grens met Griekenland en de vluchtelingenstroom naar Europa. Kijk hieronder de aflevering terug: Bekijk de video in andere formaten. Lees hier het verhaal van Vermeulen…
Voor de webdocu over Itaquera lichten we op DBR iedere week een plek in de WK-wijk uit waar een bijzonder verhaal aan kleeft. Deze week het nieuwe WK-stadion Itaquerão, waar het Nederlands Elftal tegen Chili speelt op 23 juni.