|

Deze documentaires moet je zien op IDFA (2)

IDFA gaat op woensdag 20 november van start met 292 documentaires. Dit is deel 1 van onze selectie voor de lezers van De Buitenlandredactie.

The Sochi Project

Journalisten Rob Hornstra en Arnold van Bruggen zetten in 2007 The Sochi Project op om de aanloop van de Olympische Spelen in de badplaats Sotsji te documenteren. Een schaduwverhaal over de olympische ambities en idealen van Rusland en de directe gevolgen daarvan voor de Kaukasus.

Meer info: http://www.thesochiproject.org

Paper Cannot Wrap Up Embers

Paper Cannot Wrap Up Embers. Foto IDFA
Paper Cannot Wrap Up Embers. Foto IDFA
Deze documentaire legt de moderne slavernij in de Cambodjaanse seksindustrie op ingetogen wijze bloot. In interviews schetsen prostituees in Phnom Pehn een schrijnend beeld van de rafels van de maatschappij, terwijl de documentairemaker neutraal aan de zijlijn blijft.

Pipeline

Pipeline. Foto IDFA
Pipeline. Foto IDFA
De gaspijpleiding Urengoy-Pomary-Uzhgorod verbindt Siberië met West-Europa. Regisseur Vitaly Mansky ontmoet de mensen langs deze pijp om het onwaarschijnlijke huwelijk tussen twee werelden vast te leggen.

Tiger Mountain

De kolenindustrie bracht de familie van Huaien Wang werk, maar ook kankerverwekkende rook en longziektes. Tiger Mountain richt zich op het dorp waar zij wonen en hoe de Chinese autoriteiten de noodkreten van burgers maar niet lijkt te horen.

Putin’s Games

Putin's Games. Foto IDFA
Putin’s Games. Foto IDFA
Over tachtig dagen beginnen de Olympische Spelen in Sotsji. Filmmaker Alexander Gentelev spreekt met de betrokkenen: organisatoren en inwoners van de badplaats over de komst van dit geldverslindende evenement en de gevolgen van de stormvloed aan huisonteigeningen en mensenrechtenschendingen in de aanloop naar de Spelen.

Return to Homs

Return to Homs. Foto IDFA
Return to Homs. Foto IDFA
De openingsfilm van IDFA 2013 is een intiem portret van revolutionairen in de Syrische stad Homs. Van augustus 2011 tot augustus 2013 werden twee vrienden gevolgd in een strijd die van optimisme omsloeg naar verwoesting en verdriet.

Sound of Torture

Sound of Torture. Foto IDFA
Sound of Torture. Foto IDFA
Vanuit Stockholm maakt Meron Estefanos het radioprogramma Voices of Eritreans. De Zweeds-Eritrese dj besteedt aandacht aan de gijzelingen van Eritrese vluchtelingen in de Egyptische Sinai-woestijn. Estefanos praat met zowel de gijzelaars en gijzelnemers. Een indrukwekkend portret van Estefanos en haar werk.

Unspeak

Zeven documentairemakers leggen op satirische wijze de manier waarop politici, lobbyisten en activisten met hun woorden hun echte bedoelingen te verhullen: ‘unspeak’.

Bekijk ook het eerste deel van onze IDFA-selectie.

Vergelijkbare berichten