|

Een ultimatum voor NBC en CNN

NBC en CNN werken respectievelijk aan een dramaserie en een documentaire over het leven van Hillary Clinton. Dit is Reince Priebus, de voorzitter van het Nationale Republikeinse Comité, in het verkeerde keelgat geschoten. Als de zenders de plannen niet intrekken zullen de Republikeinen ze boycotten als het aankomt op de debatten bij de voorverkiezingen voor de presidentsverkiezingen in 2016.

In een interview bij MSNBC zei Priebus dat de geplande producties verhulde steun aan de Democraten zijn en dat zijn partij juist debatsleiders wil hebben die geïnteresseerd zijn in de toekomst van de Republikeinse partij en de kandidaten.

Because you’re not interested, because you’re not actually interested in the future of the Republican Party and our nominees. That’s not a slam on you, Mika, but I have to choose moderators that are actually interested in the Republican Party and our nominees.

Priebus’ punt is zachtsgezegd opmerkelijk te noemen. Hij wil geen neutrale gespreksleiders bij de debatten hebben, maar mensen die uitdrukkelijk betrokken zijn bij, en geïnteresseerd zijn in de toekomst van zijn partij.

Een van de problemen van de vorige voorverkiezingen was dat er allerlei kandidaten in opdoken (Michele Bachmann, Herman Cain, Rick Santorum) die bij de Republikeinse achterban populair zijn, maar veel te conservatief zijn voor het electoraat als geheel. Deze vielen wellicht een voor een af, maar niet voordat ze allemaal een tijdje in de spotlight hadden gestaan. Het deed de uiteindelijke kandidaat, Mitt Romney, in ieder geval geen goed dat hij daar tegen moest opboksen. En nu lijkt het dat Priebus niet wil dat zijn kandidaten door neutrale gespreksleiders worden ondervraagd, maar door partijloyalisten.

Het is overigens niet onwaarschijnlijk dat Priebus de plannen van NBC en CNN aangrijpt als voorwendel om het aantal debatten tijdens de voorverkiezingen in te perken. In maart zei hij al minder debatten te willen om de schade die de uiteindelijke kandidaat oploopt tijdens dit potje ‘wie is het meest conservatief’ te beperken.

Een geestig detail overigens: de serie die zoals het er nu uitziet zal verschijnen op NBC, de moedermaatschappij van de door Republikeinen verguisde nieuwszender MSNBC, wordt waarschijnlijk geproduceerd door Fox Television Studios, het zusterbedrijf van het conservatieve Fox News.

Vergelijkbare berichten