|

‘Onze Man in Teheran’ wint Zilveren Nipkowschijf

De VPRO-serie ‘Onze Man in Teheran’, van correspondent Thomas Erdbrink, heeft de Zilveren Nipkowschijf gewonnen. De jury van de oudste televisieprijs van Nederland noemde de winnende productie ‘speels en creatief’. Erdbrink maakte de serie samen met regisseur Roel van Broekhoven, die hem het goede nieuws per telefoon vertelde.

Kort voor de uitzending van de eerste aflevering in januari spraken Erdbrink en Van Broekhoven met Hans Klis van De Buitenlandredactie. Erdbrink, die toen net klaar was met het filmen van de documentaireserie, prees zich gelukkig dat het politieke klimaat het had toegelaten om de serie te maken.

“In Iran vinden ze dat televisie moet laten zien hoe mooi de oudheden zijn. Nu wilden zij zich anders presenteren aan de wereld. Of ze er blij mee zijn moeten we nog zien.”

Kort voordat de VPRO-opnamen startten, werd een Amerikaanse collega van Erdbrink opgepakt. Ten tijde van het interview met De Buitenlandredactie werd de correspondent van de Washington Post nog altijd om onduidelijke redenen vastgehouden. Gevraagd over een scene waarin hij de woorden “ayatollah Khamenei’ en “silly” in dezelfde zin uitspreekt, geeft Erdbrink aan niet bang te zijn voor zijn positie als journalist in Iran:

“Om verhalen te blijven maken, moet je soms keuzes maken. Ik zeg altijd: je kan alles vertellen, maar wel op het juiste moment. Dit is een heel ingewikkeld spel en dat laat die scene heel goed zien.”

De vier afleveringen van ‘Onze Man in Teheran’ zijn terug te zien op de website van VPRO Buitenland.

Lees het hele interview met Thomas Erdbrink en Roel van Broekhoven: “Onze Man in Teheran laat meer dan ‘Iran achter de sluier’ zien”.

Vergelijkbare berichten