|

Vine

Wat moet de correspondent 2.0 eigenlijk allemaal kunnen? Er zijn zoveel gereedschappen voorhanden dat het lastig wordt ze allemaal haarfijn te hanteren. Welke technologische foefjes voegen waarde toe aan een journalistiek verhaal of vereenvoudigen het werk? De Buitenlandredactie licht regelmatig een handige app, webinstrument of site uit. Vandaag: Vine.


Zes seconden, daarna is het voorbij. Nee, beter gezegd: daarna begint het opnieuw. Vine is een app voor iOS waarmee je een filmpje van maximaal zes seconden kunt opnemen en uploaden. Dit filmpje wordt als een soort .gif-bestand met geluid eindeloos herhaald. De app heeft wat weg van Instagram: je kunt gebruikers volgen, reageren en de filmpjes liken en delen. Ook kun je tags en andere gebruikers zoeken.

Hoe werkt het?
Wanneer je Vine op je iPhone of iPod Touch opent, zie je rechtsboven een icoontje van een camera. Druk je daarop, dan kan het filmen beginnen. Je hoeft niet zes seconden achter elkaar te filmen, je kunt ook verschillende shots maken. Druk je met je vinger op het scherm, dan begint Vine te filmen. Haal je je vinger er weer af, dan wordt de opname gepauzeerd. Om verder te filmen, druk je je vinger weer op het scherm. Het balkje bovenin vertelt je hoe ver je bent. Je kunt zelf bepalen hoe lang de shots worden, dus je kunt bijvoorbeeld een stopmotion maken, of een filmpje met één shot. Wat je wil, voor zes seconden lang.

Het maakt niet uit hoeveel tijd er tussen de shots zit. Je kunt tussendoor rustig je iPhone vergrendelen, ergens anders naartoe gaan en daar weer verder gaan met filmen. De app neemt geluid op en zet dit onder je filmpje. Op internet staat het geluid tijdens het spelen van een ‘Vine’ automatisch uit, maar in de app zelf wordt het geluid wel afgespeeld. Bij filmpjes met veel verschillende shots is dit niet altijd een voordeel.

Na het filmen kun je het resultaat bekijken. Je kunt je Vine achteraf niet meer bewerken, hij moet dus in één keer goed zijn. Als je niet tevreden bent, kun je je filmpje weggooien en opnieuw beginnen. Ook kun je geen filmpjes uit je filmrol importeren en daar zes seconden uit knippen, je moet echt met de app zelf filmpjes maken.

Is het nuttig?
Je kunt je creativiteit loslaten op deze app. Of je nou één shot van zes seconden, drie van twee seconden of een stopmotion wil maken, het kan allemaal. Het leuke van deze app is dat alles zelf met de iPhone gefilmd is. Het voelt ‘echt’. Bij bijvoorbeeld Instagram kun je ook foto’s van het internet of een betere camera uploaden. Met Vine moet je het echt alleen met de app en je telefoon doen. Omdat je zoveel shots kunt maken als je zelf wil, kun je veel doen in die zes seconden. Of het nou echt nuttig is voor verslaggeving of nieuws moet nog blijken. Het voelt nu meer als een bewegende variant op Twitpic, om te bewijzen dat je ook echt ter plekke bent. Misschien is het vanaf nu wel: “Vine, or it didn’t happen.”

Vergelijkbare berichten