|

Een kijkje over de grens met DeGids.FM

Vorige week stond het Radio 1-programma De Gids.FM in het teken van ‘de grens’. Presentatrice Deborah Blekkenhorst sprak met (ex-)correspondenten over hun tijd in het buitenland. De Buitenlandredactie zet de gesprekken voor je op een rijtje.

In het programma was elke werkdag een andere correspondent te horen. Frankrijkcorrespondent Frank Renout, de in Rusland gestationeerde maar stiekem van Servië houdende David Jan Godfroid, Duitslandverslaggever Jacques Schmitz, voormalig Italiëman Bas Mesters en de van de Breivikzaak bekende Noorwegencorrespondent Windy Kester passeerden de revue.

De gesprekken geven een kijkje in de levens achter het correspondentschap. Hoe houden de buitenlandverslaggevers hun objectiviteit en distantie ten opzichte van het aan hen toegewezen land in stand? En als je toch ‘verliefd’ wordt op je correspondentieland, hoe moet het dan verder?

Alle correspondenten is gevraagd een nummer uit te kiezen die de VARA voor hun interview draaide. Vandaar dat er voor elk fragment wat muziek zit.

De eerste correspondent die in de themareeks voorbij komt is Jacques Schmitz, voormalig Radio 1-correspondent voor de NOS, gestationeerd in Duitsland. Schmitz (alias ‘mofkont’ – hij vindt dat hij boft dat hij in Duitsland mag wonen) is inmiddels zó gesetteld in Berlijn dat hij nooit meer terug wil naar Nederland. Naast zijn correspondentschap organiseert hij reizen door de Duitse hoofdstad.

Noorwegencorrespondent Windy Kester was veel te horen en te zien op radio en televisie na de aanslagen door Anders Breivik. Kester werd tijdens haar studententijd verliefd op een Noor – terug naar Nederland verhuizen was geen optie, ondanks dat ze in het begin van haar Noorse leven haar familie en vrienden erg miste.

Op de dag dat het VARA-programma het interview met Ruslandverslaggever David Jan Godfroid in de planning had staan, moest de laatstgenoemde ineens halsoverkop naar het vliegveld: klokkenluider Edward Snowden zou zomaar eens kunnen vertrekken. Door dit nieuws viel het interview in de soep: de techniek liet het afweten en Godfroid moest zijn verhaal bondiger aan de telefoon vertellen. En hoewel hij nu in Rusland gestationeerd is, ligt zijn hart naar eigen zeggen in Servië.

Frank Renout (werkzaam voor NOS en VRT) praat tijdens zijn gesprek met Deborah Blekkenhorst uitvoerig over zijn standplaats Parijs, en hoe hij zich inmiddels meer dan thuis voelt in de Franse hoofdstad. Ook geeft hij in de uitzending een extraspeciale tip voor een hotel/restaurant/café in het hart van ‘t Parijse Montmartre, waar volgens hem bijna geen toeristen komen: het kleine Hôtel Particulier.

Voormalig correspondent Bas Mesters vertelt over zijn voorliefde voor het land waar hij jarenlang verslag deed: Italië. Mesters vertrok naar Italië met zijn Nederlandse vrouw, onder voorbehoud dat als ze kinderen zouden krijgen, ze weer terug naar Nederland zouden gaan. Mesters woont inmiddels weer in Nederland, zijn vrouw heeft haar carrière weer opgepikt en hij werkt inmiddels op de buitenlandredactie van de NOS en de Universiteit van Amsterdam. Grappig: Mesters sprak met zijn vrouw af dat hij niet aan de NOS zou vragen wanneer hij weer terug naar Nederland moest komen, waardoor hij zijn tijd in Italië heeft weten te rekken tot tien jaar.

Vergelijkbare berichten