|

‘Ga snel weg, jullie worden in de gaten gehouden’

Voor onze webdocu over Itaquera lichten we iedere week een plek in de WK-wijk uit waar een bijzonder verhaal aan kleeft. Deze week het nieuwe WK-stadion Itaquerão, waar het Nederlands Elftal tegen Chili speelt op 23 juni.

Wat moet Blatter geschrokken zijn, afgelopen november. Een enorme hijskraan tikte het dak van het gloednieuwe WK-stadion aan, waardoor een groot stuk van de overkapping naar beneden kwam. Twee doden. Fikse vertraging. Plots was Itaquerão, of Arena Corinthians, wereldnieuws.

Het stadion had natuurlijk al lang klaar moeten zijn. Een prachtig modern ding, met vijvers, fonteinen en een enorme glazen façade, die op wedstrijddagen in iedere gewilde kleur oplicht. Het grootste videoscherm ter wereld op de oostwand, 170 bij 20 meter. 50.000 zitplaatsen.

De werkelijkheid is anders. Een paar maanden voor de openingswedstrijd van het WK is de omgeving nog een grote bouwput. De overheid is nog bezig met de aanleg van tunnels en viaducten, en tijdens de metrorit naar het stadion vallen vooral de zandhopen, graafmachines en hijskranen op. Ruim drie maanden na het fatale ongeluk ligt het ingestorte dak nog steeds op dezelfde plek. Alsof er niets veranderd is. Favela da Paz, de krottenwijk naast het stadion die zou moeten verdwijnen, is er nog steeds.

Itaquerão construction2

De loopbrug tussen metrostation Itaquera en het stadion is een bekende dealplek. Het territorium van crackdealers, loopjongens en junks. Buitenlandse toeristen met dure camera’s worden door de lokale bevolking snel gewaarschuwd.

‘Ga hier maar snel weg, jullie worden in de gaten gehouden. Het is hier niet veilig.’

Een wedstrijd kan er straks vast gespeeld worden, maar hoe ziet de omgeving er tegen die tijd uit?

Ron Santing, Daan Dekker en Veerle Denissen zijn de makers van het documentaireproject Itaquera – a World Cup in the Backyard. Elke week bloggen zij op DBR over Itaquera, de rauwe buitenwijk van São Paulo waar het WK-voetbal komende zomer wordt afgetrapt. De makers volgen de ontwikkelingen in de wijk voor een webserie van zes afleveringen, die rondom het WK wordt uitgezonden.

De serie vertelt het verhaal van straatverkoper Djair, hiphop-artiest Douglas, favelaleider Drancy en politieagente Raquel: vier inwoners van Itaquera wiens leven op hun kop staat dankzij het WK.

Itaquera – a World Cup in the Backyard wordt gefinancierd via crowdfunding en is te vinden op Cinecrowd en Itaquerdoc.

Vergelijkbare berichten