Sandra Korstjens (RTL) en Marc Bessems (NOS) in Sao Paolo. Foto Sascha Meijer en Nikki van der Westen
|

‘Het is bij ons geen strijd thuis’

Een jaar geleden kwamen Marc Bessems en Sandra Korstjens in São Paulo aan. Marc werd de nieuwe correspondent voor NOS, Sandra zou hem ondersteunen. Totdat een vacature van RTL voorbijkwam. Ze solliciteerde en, tot haar eigen verbazing, werd ze aangenomen. Vanaf dat moment waren Marc en Sandra niet meer alleen geliefden, maar ook elkaars directe concurrenten.

Marc:

“Toen ik mijn baas belde: ‘Goh, ik moet je iets vertellen’, was ik best wel zenuwachtig. Dit is een heel vreemd dilemma natuurlijk. Ik wist ook niet zo goed hoe ze zouden reageren. Maar de baas moest even lachen en zei: ‘Nou dat is jouw probleem’.”

Op de site van RTL wordt Sandra aangekondigd als de nieuwe correspondent Latijns-Amerika: ‘met dank aan haar man, die NOS-correspondent is’.
Sandra:

“Ja, dat hebben ze wel een beetje raar opgeschreven. Maar volgens mij bedoelden zij meer dat ik hier zonder Marc niet had gezeten. Ik heb die baan natuurlijk wel gekregen omdat ik hier al woonde. In alle eerlijkheid: als ik in Nederland op die baan had gesolliciteerd was ik minder interessant geweest. Dan moest ik er nog naartoe en alles opstarten. Dan was de kans kleiner geweest dat ik die baan had gekregen.”

Zijn er vanuit NOS en RTL afspraken gemaakt over deze constructie?
Marc:

“Niet heel veel eerlijk gezegd.”

Sandra:

“Bij mij niet.”

Marc:

“Wat is het grootste probleem van deze samenwerking? Dat als zij een grote scoop heeft, mij dat voor het slapengaan vertelt, dat ik dan de NOS-redactie opbel? De kans dat een Nederlandse journalist een scoop krijgt van enige betekenis, hier in Latijns-Amerika, is heel klein. Ineke Holtwijk, die de identiteit van Máxima Zorreguieta onthulde, was denk ik de enige. Stel je voor dat ik bij het slapengaan de NOS bel, hoe denk je dan dat ik de volgende dag naast mijn vrouw wakker zou worden?”

Waar lopen jullie als concurrenten wel tegenaan?
Sandra:

“Het kan natuurlijk gebeuren dat je een achtergrondverhaal allebei heel graag wil maken. Ja, dat kan.”

Marc:

“Ik denk dat het alleen een probleem wordt op een moment als het WK. Dan zijn er allerlei verhalen zijn die mensen in Nederland leuk vinden. Die Oranjecamping, dat wil iedereen zien. Dat is voor ons eigenlijk nog moeilijker. Als ik niet weet wat mijn concurrentie doet, dan maak ik wat en heeft het toevallig dezelfde insteek. Dat maakt niet uit, dat gebeurt weleens. Kijk maar eens naar het RTL Nieuws en het NOS-Journaal. Maar ons kan dat niet gebeuren, want dan hebben we ‘samengewerkt’, snap je? Dat betekent dat ik vaak moet weten wat zij maakt en andersom.”

Sandra:

“We houden elkaar juist op de hoogte van wat we doen om te vermijden dat we hetzelfde maken. Je bent natuurlijk concurrenten, maar tegelijkertijd willen we allebei dat de ander het goed doet. Ik heb er geen belang bij dat Marc een slecht verhaal maakt, allesbehalve. Het is niet een strijd bij ons thuis ofzo.”

Sandra Korstjens (RTL) en Marc Bessems (NOS) in Sao Paolo. Foto Sascha Meijer en Nikki van der Westen
Sandra Korstjens (RTL) en Marc Bessems (NOS) in Sao Paolo. Foto Sascha Meijer en Nikki van der Westen

Wat is een van de leukste dingen die jullie samen hebben meegemaakt hier?
Sandra, zonder twijfel:

“De Falklands.”

Marc:

“Ook heel frustrerend, maar wel heel leuk.”

Sandra:

“We zijn voor de NOS naar de Falklandeilanden geweest.”

Marc:

“Toen was Sandra nog geen correspondent en is ze op eigen kosten meegegaan. Op de Falklands heb je een strand met honderdduizenden pinguins. Daar stonden we met zijn tweetjes tussen. Dat was prachtig. Erg mooi. Helaas was dat ook het moment dat Chávez doodging in Venezuela. En er ging maar een vlucht per week. Hij ging dood op dinsdag, werd begraven op vrijdag maar de eerste vlucht terug was op zaterdag. Dus ik heb het grootste nieuws van het afgelopen jaar erdoor gemist.”

Hoe frustrerend is dat?
Marc:

“Ik kon wel janken. Echt heel vervelend ja. Prachtige herinnering, maar wel een beetje bitterzoet.”

Sandra:

“Ik was nog geen correspondent. Dus ik had die frustratie niet zo. Maar ik begreep natuurlijk wel hoe vervelend dat was.”

Wat bewonder je in elkaar?
Marc:

“Jij kan veel beter inschatten wat de Nederlander weet. Ik ben al heel lang met Latijns-Amerika bezig, dus mijn wereldbeeld was al veel meer ‘latino’.”

Sandra:

“Ik stap iets makkelijker in de leefwereld van de Nederlander die op de bank zit met zijn bord eten. Die net weet dat Rio een stad in Brazilië is, maar nog nooit heeft gehoord dat Brasilia de hoofdstad is.”

Marc:

“Even helemaal tussendoor – wist je bijvoorbeeld dat zelfs mensen waarvan je het niet verwacht zeggen: goh, dat is mooi, je spreekt al Spaans hè?”

Deze productie voor De Buitenlandredactie werd gemaakt in het kader van het journalistieke trainingsprogramma van Beyond Your World.

Vergelijkbare berichten