|

Safety Stream biedt freelancers basiskennis over veiligheid

Freelancers in het buitenland kunnen zich vaak geen veiligheidstrainingen veroorloven. Ze zijn simpelweg te duur. Maar dat maakt ze voor werken in conflictgebieden niet minder belangrijk. Een initiatief voor gratis online trainingen is een begin.

Plannen maken en laptops beveiligen
Het Frontline Freelance Register (FFR) beloofde bij oprichting de prijzen van de vaak duizenden euro’s kostende veiligheidstrainingen te verlagen. De belangenorganisatie loste die belofte op 22 oktober deels in. In samenwerking met de Frontline Club in Londen en de Rory Peck Trust organiseerde het FFR drie online en live uitgezonden mini-colleges voor freelancers in conflictgebieden. De colleges bestonden uit panelgesprekken met experts over het opstellen van risico-analyses en communicatieplannen, en over de basisprincipes van digitale veiligheid, twintig minuten per keer. Erg kort voor deze belangrijke onderwerpen, zeker gezien de stroom aan vragen die freelancers via Twitter (zoek op #safetystream) stelden. Gelukkig werden ze uitgebreid live besproken of beantwoord op Twitter tijdens en na de uitzending.

College 1: Risk assessment

Handvaten, geen handboek
Volgens organisator Emma Beals waren de colleges niet bedoeld als “het ultieme handboek” voor freelancers in het buitenland. Daarvoor waren ze inderdaad te kort. De meeste veiligheidstrainingen duren enkele dagen, beaamt de freelance journaliste bekend van haar werk in Syrië. De drie panelgesprekken moesten vooral de discussie over veiligheid bij een groter journalistiek publiek aanzwengelen, vertelt Beals via Skype:

“We beginnen met het bijbrengen van basiskennis over veiligheid. Neem digitale veiligheid, dat is gecompliceerde materie, ondanks alle gratis informatie online. Het is belangrijk dat we freelancers hierover gaan nadenken. Wij willen ze daartoe aanzetten.”

Het is nog maar de vraag of dat gelukt is. Op YouTube zijn de colleges zo’n 500 keer bekeken, al waren de reacties op Twitter positief:

De lage kijkcijfers van de video’s zijn te wijten aan het selecte groepje freelance journalisten en fotografen dat zich aan de frontlinies waagt. Een deel van de kijkers van Safety Stream rondde een week ervoor nog de gratis vierdaagse medische training van Reporters Instructed in Saving Colleagues af in Londen.

College 2: Communications plans

Bruikbare vaardigheden voor iedere journalist
Toch bieden de drie colleges ook waardevolle kennis aan journalisten die niet werken in conflictgebieden. Kennis van planning en digitale bronnenbescherming (bijvoorbeeld door Tor te gebruiken) hoort in ieders journalistieke gereedschapskistje thuis.

College 3: Digital Mobile security

Leken doen er ook goed aan om de website van het Rory Peck Trust te bekijken. De panelgesprekken over het maken van risico-analyses en communicatieplannen zijn een behoorlijk abstract als je de documenten hiervoor niet voor ogen hebt.

Voorbeeld van een communicatieplan:

Communicatieplan Rory Peck Trust

De freelancer doet het weer zelf
De Safety Stream-colleges waren een succesvolle eerste poging tot het toegankelijk maken van essentiële informatie voor freelancers in het buitenland. En de organisatoren slagen er zeker in de eerste basis te leggen voor een beter begrip van de risico’s aan de frontlinies. Hopelijk kan het FFR het komende jaar, zoals het wil, meer gratis of betaalbare (online) trainingen aanbieden die vollediger zijn dan de Safety Streams. Het zou natuurlijk wenselijk zijn als ook media-organisaties een steentje bijdragen aan de kwetsbare freelancer die het ook op dit gebied zelf moet rooien.

Vergelijkbare berichten