Foto Arjan Meesterburrie
|

Top 5 ergernissen in Ecuador

De smerige auto’s en bussen die zich door de nauwe straatjes in het centrum wurmen, het soms eindeloze wachten op alles en iedereen en de pulp die elke avond weer op TV voorbij komt. Maar ook het heerlijke klimaat, de vriendelijke mensen en de prachtige natuur. Precies één jaar nadat ik in Ecuador ben komen wonen is het tijd voor een top-5 van ergernissen en een top-5 van genieten in Ecuador. Vandaag de ergernissen!

5. Duur en instabiel internet
Ondanks een abonnement van $ 56,- per maand is het nog elke dag spannend of er überhaupt wel internet is. Het zeker relatief gezien peperdure abonnement van Puntonet belooft 5 MB/s, maar die snelheid heb ik nog nooit kunnen meten. Meerdere keren per week ligt het internet er ook uit. Soms duurt dat een paar minuten, maar regelmatig ook een uur of twee.

Toch is het abonnement dat we nu hebben gevonden het beste wat er in Cuenca te krijgen is. Aansluitingen bij andere providers die we hiervoor hebben geprobeerd waren nog trager en instabieler.

4. Rotzooi op straat en rond eigen huisje
Plastic flesjes en andere troep uit een rijdende auto gooien, vuilniszakken op laten hopen in je voortuintje en alles maar bekladden met graffiti. De openbare ruimte wordt door sommige Ecuadoranen helaas als één grote stortbelt beschouwd. Overal in de bermen vind je troep en vrijwel elk beeld is nog geen maand na de feestelijke onthulling beklad.

Maar ook op eigen terrein maken veel Ecuadoranen er een zooitje van. De leefomstandigheden van arme mensen die in hutjes moeten leven zijn treurig. Maar ze maken de aanblik zelf nog veel treuriger door al hun vuilnis om hun huisjes heen te laten ophopen.

Dat komt voort uit een gebrek aan educatie, maar toch blijf ik me afvragen waarom even met een vuilniszak naar de straatkant lopen teveel moeite is. Dat kost echt niks.

3. Pulp op TV
Ik was al gewaarschuwd van tevoren, maar het is echt onmogelijk om in Ecuador langer dan 10 minuten naar de nationale televisie te kijken. Bij alle troep aan roddelprogramma’s, misdaadprogramma’s, slechte soaps, spelshows en talentenjachten die voorbij komen is SBS6 een waar toonbeeld van beschaving en goede smaak.

Nieuwsprogramma’s probeer ik nog wel te kijken. Maar zowel de stuitende propaganda op de staatszenders als de rechts-populistische prietpraat bij de commerciëlen zijn nauwelijks door te komen. De best bekeken programma’s in huize Meesterburrie-Prieto-Veintimilla komen dan ook nog steeds via Uitzendinggemist tot ons.

2. Smerig en idioot rijdend verkeer
Het prachtige historische centrum van Cuenca wordt overspoeld met zwarte rook uitbrakende bussen en gammele pick-ups en taxi’s. Zeker op zonnige windstille dagen rond lunchtijd als iedereen zich via de nauwe straatjes naar huis spoedt is de lucht van uitlaatgassen niet te harden. Door de drukte doe je over een paar honderd meter soms ook wel een kwartier met de auto.

Ook de rijstijl in en buiten de stad blijft een voortdurende bron van ergernis. Ecuadoranen halen rechts in, slaan ineens af zonder richting aan te geven en schromen niet om doodleuk te parkeren op een drukke ringweg. En het inhalen vlak voor een bocht in de bergen is elke keer weer een al dan niet geslaagde poging tot zelfmoord.

1. Eindeloos wachten
Maar de allergrootste ergernis is wachten. Om 12 uur nog zitten wachten op de elektricien die had beloofd om 8 uur te komen. Je schoonfamilie ‘¡Vamos!’ horen zeggen en dan twee uur later nog niet op weg zijn naar ons vakantiehuis. Of om je postpakketje te bemachtigen een betaling van 54 dollarcent moeten doen bij een bank waar je vervolgens anderhalf uur in de rij staat.

Het allerirritantste is dat mensen echt niet in de gaten hebben dat ze jouw tijd aan het claimen zijn en zelfs verontwaardigd reageren als je ze daar op aanspreekt.

Zoals een ongediertebestrijder die we echt op het hart hadden gedrukt om half vier uur in het restaurant te zijn omdat we om vier af wilden sluiten, maar die doodleuk tegen vijven aan kwam kakken en vervolgens boos was dat mijn vrouw hem daar op aansprak: “Ik ben er toch?”

Volgende week donderdag geeft Meesterburrie zijn Top 5 genieten in Ecuador.

Dit artikel verscheen eerder op de blog van Arjan Meesterburrie.

Vergelijkbare berichten