|

Dirty Wars blaast de Amerikaanse droom aan stukken

De Buitenlandredactie is aanwezig op IDFA 2013. Dit is de recensie van Dirty Wars, een aanklacht tegen de heimelijke en meedogenloze handelswijze van de VS in hun doorgeslagen War on Terror.

Documentaire:
Dirty Wars van regisseur Richard Rowley, 86 minuten.

Waar gaat de film over?
Onderzoeksjournalist Jeremy Scahill, die eerder het Blackwater-schandaal aan het licht bracht, duikt ditmaal in de schimmige wereld van de covert ops, geplande militaire aanvallen die vakkundig onder het tapijt geveegd worden. Scahill volgt de voetsporen van JSOC, een geheime groep Special Forces, die van president Obama een vrijbrief heeft gekregen om de namen op hun kill lists op meedogenloze wijze uit de weg te ruimen. Het afzichtelijke spoor van bloed en vernieling dat ze van Afghanistan tot Yemen achterlaten wordt indringend in beeld gebracht.

Kijken of niet?
Wie nog even wil snoozen in The American Dream kan beter zijn oogkleppen ophouden en thuis blijven. Scahill rukt je oogleden namelijk tot aan je wenkbrauwen open en brandt de impact van de War on Terror, mede door penetrant camerawerk, op je netvlies. Suggestie is daarbij niet het middel; het is indrukwekkend hoeveel hard bewijs de heldhaftige waarheidszoeker boven tafel krijgt. Hij praat met oud-JSOC-leden, Somalische warlords en Amerikaanse politici, maar vooral ook met de lokale bevolking in de getroffen gebieden. Hun verscheurende verdriet is het meest overtuigende bewijsstuk van de onverschilligheid waarmee Washington over mensenlevens beslist.

Waardering:Vier uit vijf sterren.

Bekijk onze selectie voor IDFA 2013: deel 1 en deel 2

Vergelijkbare berichten