|

Corruptie in Kyrgyzië is ook nieuwswaardig voor ‘het Westen’

“Eén man smokkelde in een periode van vijf jaar honderden miljoenen dollars uit Centraal-Azië. Wat hij wist heeft hem misschien zijn leven gekost. Maar voordat hij vermoord werd deelde hij met een verslagggever een reeks aan documenten die de bron van deze colossale rijkdom onthullen: een geheimzinnige familie die een ondergronds handelsimperium leidde, met behulp van een politieke bondgenoot.”

Dit is de spannende inleiding van een indrukwekkend onderzoek dat werd uitgevoerd door onderzoeksjournalisten van Radio Free Europe, de OCCRP en een lokaal onderzoeksplatform in Kyrgyzië, Kloop. Het leverde een rits aan reportages op die de corruptie in Kyrgyzië blootleggen en in het bijzonder de connecties tussen een enorm rijke familie en enkele politici.

Interessant is het, omdat ‘wij’ in het Westen vrijwel niets weten van landen in Centraal-Azië zoals Kyrgyzië en er ook geen verslaggevers naartoe sturen. Jammer, want deze reportages tonen aan dat de belangrijke verhalen er wel degelijk zijn. Maar dit laat ook vooral zien hoe belangijk internationale samenwerking in de journalistiek is en wat het kan opleveren.

Vergelijkbare berichten