|

Dé tip voor beginnende correspondenten van… Farah-Silvana Kanaan

Journalist Farah-Silvana Kanaan was Nederland drie jaar geleden helemaal zat. Ze verruilde het koude en regenachtige Amsterdam voor Beiroet. Daar werkt ze met veel succes voor Nederlandse en buitenlandse media. Wij spraken haar onlangs nog over haar werk in Libanon. <---- link! Wat voor tips geeft Kanaan beginnende correspondenten?

Een werkgever is een werkgever

Wees niet bang om te werken voor niet-voor de hand liggende outlets. In binnen- of buitenland. Als Nederlander hebben we het geluk dat we goed Engels kunnen. Je hebt dus veel keuze qua opdrachtgevers.

Pitch niet alleen de verhalen die makkelijk verkopen

Denk ook niet: ‘ik wil voor dit medium werken en dus daarom maak ik ‘zus of zo’ verhaal’. Ik snap dat je, zeker in het begin, meteen zo hoog mogelijk wil mikken. Maar draai het om: ‘dit is het verhaal dat ik wil vertellen’ en bedenk dan welk medium hier het beste bij past.

Gebruik social media ook als mens

Gebruik sociale media niet alleen als journalist, maar ook als mens. Volg niet alleen de accounts van bekende journalisten of mediaorganisaties. Want dan blijf je in een bubbel. Volg mensen die leuk en interessant zijn. Of die er juist totaal andere denkbeelden op nahouden dan jijzelf. Met hun eigen blik op het nieuws of de politiek en uit alle lagen van de samenleving. Zo stuit je op verhalen; de mooiste vloeien voort uit willekeurige gesprekken. En soms zelfs uit een Twitter-fittie.

Vergelijkbare berichten