|

Wat gebeurde er afgelopen week in politiek Amerika? Deel 5

Amerika-volger Richard Funnekotter zet wekelijks de belangrijkste, leukste en opmerkelijkste politieke ontwikkelingen in de Verenigde Staten op een rij.

“He wanted to be president less than anyone I’ve met in my life”
De Game Change van de verkiezingen van 2012 is nog niet geschreven, maar de Boston Globe is alvast begonnen met de nabespreking van Romney’s campagne. Het is een fascinerend verslag van hoe een campagneteam, of zelfs een hele politieke partij inclusief achterban, zich zo kan afsluiten van de rest van de wereld. Meningsverschillen tussen adviseurs, een haast religieus geloof in de uiteindelijk overwinning, alles komt aan bod. Het meest ongeloofwaardige deel van het artikel is toch wel als Romney’s zoon Tagg zegt dat zijn vader eigenlijk helemaal geen president wilde worden. Vandaar dat hij het de afgelopen acht jaar probeerde.


“The coup lasted all of six days”
Bij FreedomWorks, een van de aan de Tea Party verbonden lobbygroepen in Washington, werd eerder dit jaar zowaar een coup gepleegd. Met wapens en alles. Richard ‘Dick’ Armey, voormalig voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en voorzitter (niet meer) van FreedomWorks, was niet te spreken over al zijn collega’s bij de organisatie. Dus liep hij in september met zijn vrouw en een gewapende assistent het hoofdkantoor van FreedomWorks binnen om wat medewerkers eruit te zetten. Sommigen braken in tranen uit. De coup duurde slechts acht dagen. Nadat een van de grote sponsors achter FreedomWorks, miljonair Richard Stephenson, Armey een gouden handdruk van acht miljoen dollar beloofde koos Armey eieren voor zijn geld.

“If Netflix is going to get an update to the privacy law, we think the American people should get an update to the privacy law”
Veel verschillen in de Amerikaanse politiek zijn vrij duidelijk. Over dingen als het recht op abortus, ziektekostenverzekering voor iedereen en belastingen hebben beide partijen hele duidelijke standpunten. Maar bij welke partij moet je als kiezer zijn als je niet wil dat de overheid zonder een gerechtelijk bevel jouw e-mails kan doorzoeken? Geen van beide, zo bleek deze week. Te elfder ure werd een wetsvoorstel aangepast dat de overheid voor het eerst zou verplichte verplicht zou stellen om eerst een gerechtelijk bevel te krijgen.

“I’m bored to tears with this story.”
Er moet wel iets heel raars gebeuren wil er voor 1 januari nog een overeenkomst worden gesloten om de zogenoemde fiscal cliff, de reeks belastingverhogingen en bezuinigingen die 1 januari automatisch ingaan, af te wenden. De Democraten vinden dat de kiezers hun een mandaat hebben gegeven, en houden vast aan hun eis om een belastingverhoging voor de rijken. De Republikeinen zeggen onder meer dat het feit dat ze nog de meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden betekent dat de bevolking geen belastingverhogingen wil (dat ze die meerderheid louter hebben behouden door zogenoemde gerrymandering in 2010 komt gek genoeg zelden ter sprake). Het lijkt er op dat de Republikeinen willen wachten. Als ze nu een compromis zouden sluiten, zouden ze voor een belastinverhoging voor de rijken stemmen. Als ze echter wachten tot na 1 januari, nadat alle belastingen omhoog zijn gegaan, kunnen ze zeggen dat ze voor een belastingverlaging voor iedereen behalve de rijksten stemmen. En de Amerikaanse media? Die zijn het verhaal al lang zat.

Volg DBR ook op Twitter en Facebook.

Vergelijkbare berichten