|

Lloyd Garrison gaf Afrika een gezicht

Lloyd Garrison, geboren in 1931 in New York, maakte naam als Afrikacorrespondent voor The New York Times. Hij startte zijn correspondentschap in de vroege jaren ’60. De verslaggeving over Afrika stond nog in de kinderschoenen, en Westerse landen probeerden wanhopig hun laatste grip op hun koloniën vast te houden. De daaropvolgende onafhankelijkheidsoorlogen waren bloederig en complex.

Bij het uitbreken van de lange Angolese onafhankelijkheidsoorlog tegen de Portugese kolonisator was Garrison gestationeerd in buurland Congo. Vanuit het Congolese Leopoldville maakte hij reportages over het Angolese verzet tegen het Portugese gezag, en schuwde de kans niet om in het geheim de grens over te steken.

Diepe deuken
Op een van zijn reizen trotseerde Garrison de jungle op de Congolese grens met Angola voor een portret van rebellenleider Antonio Muandazi. In vier dagen liep hij met een groep rebellen bijna 100 kilometer door de jungle – waarbij hij Portugese patrouilles moest ontwijken en rivieren doorwaden.

Het portret, waarin Muandazi wordt beschreven als de leider van een goed georganiseerd en gedisciplineerd all-African guerillaleger, bracht veel teweeg. Het sloeg diepe deuken in het heersende beeld van Afrikanen als incapabel en ongeorganiseerd volk, en gaf de rebellen een menselijk gezicht.

Rebellen
Garrison had sympathie voor de rebellen en hun zaak, en koos daarom vaak hun invalshoek in zijn verhalen uit de oorlogsgebieden. Ook vanuit zijn latere standplaats in het Nigeriaanse Lagos ging hij, tijdens de onafhankelijkheidsoorlog in Nigeria en de afscheiding van het staatje Biafra, veel op pad met de rebellen.

Door zijn berichtgeving over de complexe oorlogen maakte hij ook vijanden. Zijn verslag (paywall, red.) van de gebeurtenissen in Biafra kwam hem op een uitzetting te staan. Terwijl Garrison in 1968 in Lagos een verhaal stond door te bellen aan zijn chef, werd hij door de Nigeriaanse politie gearresteerd en het land uitgezet.

Latere leven
Na zijn tijd in Nigeria werkte Garrison vanuit Parijs als Europees correspondent, om in 1970 terug te keren naar zijn geboorteland. Hij werkte daar als docent Afrikastudies op Yale University, op de redactie van Time Magazine en het departement ontwikkelingssamenwerking van de Verenigde Naties.

In 2002 richtte Garrison, in de overtuiging dat elke stad een krant hoort te hebben, de lokale krant Norfolk Now op in zijn gelijknamige woonplaats in Connecticut. Hij zou er tot zijn pensioen in 2008 werken. Garrison’s overlijden werd gisteren bekendgemaakt.

Lloyd Garrison is 83 jaar geworden.

Vergelijkbare berichten