|

En wat we niet zien is de hongersnood in Jemen

Foto screenshot BBC

Over Jemen wordt weinig meer geschreven. In januari stapte president Ali Abdullah Saleh na een jaar van demonstraties en onrust op. Hij vertrok naar de Verenigde Staten, maar keerde een maand later alweer terug – met immuniteit op zak. Daarna was het stil, naast de berichten over gevechten met en aanslagen van Al-Qaeda in het land.

Tien miljoen mensen hebben voedselhulp nodig

Toch is er meer aan de hand in Jemen, meer dan we in de Nederlandse kranten of op nieuwssites lezen. Bijna ongemerkt voltrekt zich daar nu een humanitaire ramp. Volgens de Verenigde Naties en een recent rapport van het Wereldvoedselprogramma hebben meer dan tien miljoen mensen voedselhulp nodig, dat is de helft van de bevolking (en een verdubbeling ten opzichte van twee jaar geleden). Ook zou 47 procent van de kinderen onder de vijf chronisch ondervoed zijn. Is de zoveelste regeringsoperatie tegen Al-Qaeda echt nieuwswaardiger?

Jemen een blinde vlek?

Pas sinds deze maand – daags na het verschijnen van het rapport van het Wereldvoedselprogramma – berichten buitenlandse media over de humanitaire problemen in Jemen (oa. Financial Times, USA Today). Persbureau Reuters berichtte op 19 juli voor het eerst over hongersnood en een snelle blik bij AP en AFP toont geen berichten.

Toch komt de huidige humanitaire crisis niet uit de lucht vallen. Maar gezien het feit dat Jemen niet het meest journalistiek-vriendelijke land is, zoals deze cijfers van Committee to Protect Journalists illustreren, en het arme land eigenlijk geen belangrijke olie-economie heeft (in tegenstelling tot buurlanden Oman en Saoedi-Arabië) maakt dat ontwikkelingen in het land niet onder een loep liggen.

Niet alleen de zoveelste jihadistische brandhaard

Daarom is het goed dat nieuwsorganisaties als de BBC (en hierboven genoemde media) de ontwikkelingen in Jemen blijven volgen. De Britse omroep stuurde journalist Jeremy Cooke om de dreigende hongersnood te verslaan voor actualiteitenprogramma Newsnight – bekijk hier de beelden – en maakte daarnaast een indringende reportage op de site:

Talal died around 11 in the morning. He was so thin, his Samira mother says, that his skin had become transparent. The family didn’t have the money to pay for space at a cemetery, and so they buried him by a roadside. “I loved him so much. He was such a clever boy,” Samira weeps. There was nothing Samira could do to save him. The family survives on bread and water, but by the time she managed to find money to take him to a hospital, it was too late. Talal, who was four years old, weighed 4kg (9lb) when he died – just above an average newborn in the West.

Het is te hopen dat Nederlandse media binnenkort ook de voedselcrisis in Jemen oppikken en het land niet simpelweg blijven beschrijven als de zoveelste jihadistische brandhaard in het Midden-Oosten.

Lees ook op The Guardian: Why is Yemen’s food crisis off the world’s humanitarian radar?

Vergelijkbare berichten