|

Een futloos ‘gevecht’ over het schuldenplafond

Een nieuw jaar betekent ook weer een nieuw gevecht over het Amerikaanse schuldenplafond. John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, kwam deze week samen met zijn partijgenoten in een kelder van het Capitool om te bespreken wat zij zullen eisen in ruil voor een verhoging van het schuldenplafond. Minister van financiën Jack Lew heeft het Congres tot het einde van de maand de tijd gegeven.

Maar de ideologische overtuiging lijkt dit keer te ontbreken bij de Republikeinen. Ze eisen niet zoals bij eerdere gevechten over het schuldenplafond miljardenbezuinigingen. Ook lijken er geen ideologische piketpaaltjes – zoals de afschaffing van Obamacare – te worden geslagen. Wat willen ze dan wel? Volgens Robert Costa van de Washington Post willen ze dat de bezuinigingen op legerpensioenen worden teruggedraaid. Republikeinen die als voorwaarde in een onderhandeling hogere overheidsuitgaven eisen. Ach, voor alles is er een eerste keer.

Uiteraard willen de Republikeinen wel dat de extra investering in de legerpensioenen – er zit een prijskaartje van zeven miljard dollar aan – ergens anders wordt goedgemaakt. Hun voorstel is om verder te bezuinigingen op andere overheidsprogramma’s.

Congress

De conservatiefste Republikeinen steigeren volgens Costa zoals gebruikelijk, dus Boehner lijkt zich wederom tot de Democraten te moeten keren voor een meerderheid. Vorig jaar had Boehner ook hulp nodig van de tegenpartij omdat geen enkel voorstel waar hij mee kwam op de steun van een meerderheid binnen zijn partij kon rekenen.

President Barack Obama heeft tot vervelens toe herhaald dat hij niet meer wil onderhandelen over het schuldenplafond. Maar wat als het Congres het eens wordt over de verhoging van het schuldenplafond, maar dan wel met hogere pensioenen voor militairen? Obama zou zichzelf geen plezier doen door zijn poot stijf te houden en zijn veto te gebruiken. Want als er een groep is waar iedereen dol op is in de VS is het wel de krijgsmacht.

Vergelijkbare berichten