|

‘De toeschouwers gaan veel groen, geel en ballen zien’

Voor onze webdocu over Itaquera interviewen we een inwoner van WK-wijk in São Paulo. Deze week, het is immers carnaval, Judson, van carnavalsvereniging Leandro de Itaquera.

Voor of tegen het WK?

Voor elke carnaval kiezen wij, net als de andere verenigingen, een thema. In 1990 was het thema ‘De dromen van Itaquera’. Op een van onze karren, waarmee we aan de optocht meededen, stond een stadion. Nu, 24 jaar later, is het stadion er eindelijk! We zijn er in de wijk zo trots op. In dat opzicht is de komst van het WK goed. Maar ik weet ook: Itaquera heeft meer nodig dan alleen een stadion.

Carnaval staat voor de deur, zijn jullie er klaar voor?

We hebben ons een jaar lang voorbereid. Vanavond is het zover, dan doen we in de sambadrome van São Paulo (een lange straat met tribunes, red.) mee aan de optocht. Ons thema is Em 2014 a Copa do Mundo começa aqui, ‘In 2014 begint het WK hier’. We zullen op onze karren de Braziliaanse liefde voor het voetbal uitbeelden en aandacht besteden aan onze rijke voetbalhistorie. De toeschouwers gaan veel groen, geel en ballen zien. We zullen een uur en vijf minuten door de sambadrome rijden, het wordt prachtig.

Ik begreep dat jullie wat problemen met de FIFA hebben gehad.

Klopt, de naam Copa do Mundo mag je niet zomaar gebruiken. We hebben daarvoor toestemming moeten vragen aan de FIFA. Nou, dat was geen sinecure. We hebben zelfs een vertegenwoordiger naar het hoofdkantoor van de FIFA in Zwitserland moeten sturen. Daarnaast heeft de gemeente een goed woordje voor ons bij de FIFA gedaan. Uiteindelijk, na lang aandringen, kregen we toestemming om de naam te gebruiken.

Jullie hebben eerder aangegeven graag op te willen treden tijdens de openingsceremonie van het WK. Hoe staan de zaken ervoor?

Het was onze droom om op 12 juni in het Itaquerão te staan. We wilden het zo graag! Maar na al het gedoe met de FIFA hebben we de hoop laten varen. Het is een kansloze missie.

Tekst: Daan Dekker

Ron Santing, Daan Dekker en Veerle Denissen zijn de makers van het documentaireproject Itaquera – a World Cup in the Backyard. Elke week bloggen zij op DBR over Itaquera, de rauwe buitenwijk van São Paulo waar het WK-voetbal komende zomer wordt afgetrapt. De makers volgen de ontwikkelingen in de wijk voor een webserie van zes afleveringen, die rondom het WK wordt uitgezonden.

De serie vertelt het verhaal van straatverkoper Djair, hiphop-artiest Douglas, favelaleider Drancy en politieagente Raquel: vier inwoners van Itaquera wiens leven op hun kop staat dankzij het WK.

Itaquera – a World Cup in the Backyard wordt gefinancierd via crowdfunding en is te vinden op Cinecrowd en Itaquerdoc.

Vergelijkbare berichten