|

De wereld van Iris Hannema

Iris ‘reismeisje’ Hannema is ongetwijfeld geen onopvallende verschijning in menig buitenland. Gewapend met een grote mond en blonde krullenbos banjert zij (vaak alleen) de wereld over. Een gegeven dat goed aansluit de titel van haar eerste reisboek dat eind vorige maand verscheen: Miss Yellow Hair, Hello! Avonturen van een ontembare wereldreizigster.

Ontembaar is zelfs een understatement; coke snuiven in Ecuador, nomadenfestivals bezoeken in Mali, opgepakt worden na geflikflooi op een Colombiaans strand – Iris neemt met haar reisverhalen geen blad voor de mond en daarmee kun je dit boek gerust een alternatieve reisgids noemen. Regelmatig zul je met haar meevoelen wat zij ongetwijfeld vaak heeft gedacht: waar ben ik nu weer beland?! Zoals hier, in het Pakistaanse Karachi:


Iris Hannema in Karachi, Pakistan.

MYH is een bonte verzameling van reisanekdotes; het gros van de passages doet niet onder voor een staaltje kroegpraat van de hoogste orde. In Japan de mazelen oplopen en er per ongeluk de secretaresse van Hilary Clinton mee aansteken, bijvoorbeeld. Massavoedselvergiftiging oplopen in een hostel in Libanon, of zeekomkommers voorgeschoteld krijgen in Zuid-Korea.

Deze verhalen maken het boek af en toe een beetje karikaturaal, een soort Bridget Jones in de jungle. Tegelijkertijd maakt het MYH heerlijk vermakelijk om te lezen. Alles, tot het ongemakkelijke of gore aan toe, is echt. Een elysisch wereldbeeld zal het je daarom niet geven, maar na of zelfs tijdens het lezen van dit boek zul je ongetwijfeld de neiging moeten onderdrukken snel vliegtickets te boeken.

Iris in West-Afrika. Foto Iris Hannema.
Iris in West-Afrika. Foto Iris Hannema.

Verwacht van MYH dus geen reisgids met de hipste hostels en de makkelijkste reisroutes. Iris kiest soms bewust voor afzien: liever rijst met bonen en geen stromend water dan een bananenpannenkoekenhostel. Geen aircobus of vliegtuig maar de Amazone bevaren in vrachtschepen en overvolle passagiersbootjes.

Aan handige reistips (ook online!) overigens geen gebrek: hoe je Afrikaanse grenzen moet oversteken bijvoorbeeld. Waar je op moet letten bij pikant eten en hoe je het beste op een vliegveld kunt overnachten. En ook zeker niet onbelangrijk: wat te doen met ‘de liefde’ in een volle slaapzaal. Eigenlijk precies de adviezen die ontbreken in je Lonely Planet.

Per vrachtschip over de Amazone-rivier. Foto Iris Hannema.
Per vrachtschip over de Amazone-rivier. Foto Iris Hannema.

Iris Hannema (1985) is freelance (reis)journalist/fotograaf. Zij reisde naar meer dan zestig landen en voer o.a. vanaf Ecuador de Amazone af, doorkruiste het snikhete Midden-Oosten, ging nachtenlang treinend van Amsterdam naar Beijing, nam het volgepakte openbaar vervoer door Zuid-Amerika en ontdekte West-Afrika in een rammelende auto. Sinds kort kun je haar volgen als Digital Nomad bij National Geographic. Meer reisverhalen van Iris vind je op haar website.

Miss Yellow Hair, Hello!, met als journalistieke bonus een bijrol voor correspondenten Annet Röst in Israel en Olaf Koens in Iran (!) is te koop in de betere (reis)boekhandel en natuurlijk ook online te bestellen.

Vergelijkbare berichten