|

De houdbaarheidsdatum van John Boehner

Het ging de afgelopen week in Washington eigenlijk maar over één ding, en dat was Syrië. Maar bij de Huffington Post verscheen een interessant artikel over John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Diverse bronnen binnen de GOP vermoeden dat Boehner er na de verkiezingen van 2014 mee stopt. En dat kan grote gevolgen hebben, niet alleen voor de Amerikaanse politiek tussen 2014 en 2016, maar ook voor de komende anderhalf jaar.

Boehner is, als je kijkt naar de rest van zijn partijgenoten in het Huis, een gematigd Republikein. Hij begrijpt, in tegenstelling tot de Tea Partiers in het Huis van Afgevaardigden, dat compromissen sluiten erbij hoort. Hij was degene die in 2011 een deal wilde sluiten met het Witte Huis om de staatsschuld terug te dringen en sloot daarbij belastingverhogingen niet uit: nagenoeg politieke heiligschennis in de huidige Republikeinse partij. Zijn relatieve gematigdheid kostte hem vorig jaar al bijna zijn voorzittershamer: een amateuristische couppoging van een aantal veel conservatievere Republikeinen mislukte maar net.

John Boehner

Als Boehner inderdaad voor zichzelf heeft besloten dat dit zijn laatste termijn is, is er kans op compromissen. Hij zou de zogenoemde Hastert Rule – een ongeschreven regel van de Republikeinen om geen enkel wetsvoorstel in stemming te brengen als er geen meerderheid van de eigen partij voor is – terzijde kunnen schuiven en vaker een handreiking kunnen doen naar de Democraten in het Huis. Hij zou, zoals Jonathan Chait van NY Magazine schrijft, deals kunnen sluiten over bijvoorbeeld het immigratiebeleid en de begroting en hiervoor de steun vergaren van een minderheid van de Republikeinen, samen met de Democraten in het Huis.

Dan de situatie na 2014. Als Boehner vertrekt is er een goede kans dat een conservatievere Republikein zijn plaats inneemt (de kans dat de Democraten de meerderheid in het Huis heroveren is nihil, maar dat is een heel ander verhaal). Ik weet niet hoe een politiek voorbij een volledige patstelling er uit zou zien, maar als Boehner zijn hamer na 2014 inderdaad overdraagt aan een nog rechtsere collega zullen we daar waarschijnlijk achterkomen.

Vergelijkbare berichten