|

Leestip: That Used To Be Us

De Verenigde Staten zijn niet meer wat ze geweest zijn. En dat is vervelend, want er bestaat iets als American Exceptionalism. Het wijdverspreide geloof dat het land anders – beter – is dan de rest van de wereld en het de plicht heeft om vrijheid en democratie te verspreiden. Dan is het vervelend om erachter te komen dat ’the land of the free’ niet zo geweldig is als je denkt.

Nu tierde anchor Will McAvoy daar al over in de eerste aflevering van de televisieserie The Newsroom, maar dat ging niet verder dan een verlangen naar een betere tijd. Het laatste boek van de Amerikaanse columnist en voormalig Midden Oosten-correspondent Thomas Friedman en buitenlandpolitiek-expert Michael Mandelbaum gaat verder dan tieren. Zij proberen in 356 pagina’s Amerika de oplossingen te geven om weer voorop te lopen op het gebied van onderwijs, duurzaamheid, politiek en economie.

Maar Friedman en Mandelbaum benoemen in ‘That Used To Be Us: How America lost its way and how we find our way back‘ ook waar het misging in de Verenigde Staten al die jaren geleden. Zoals ‘The great disjunction’. De verscheuring van zowel de Republikeinse en Democratische partijen in de jaren zestig – waarbij rechtse Democraten overliepen naar de Republikeinen en linkse GOP-leden naar de Democraten – zien zij als een grote oorzaak van de vervallen staat van de VS. Gematigheid verdween uit de partijpolitiek en dat echoot door naar nu. Denk maar aan het gedoe rond de verhoging van het schuldenplafond vorig jaar.

Of denk aan het wanhopige verlangen van de gewone Amerikaan aan zijn oude vertrouwde baan. Met China en de BRIC’s landen die in de nek van Lady Liberty hijgen kunnen en mogen de Verenigde Staten de globalisering niet meer buiten de deur houden. De tijd van blue en white-collars is voorbij, benadrukken de auteurs.

Friedman en Mandelbaum stralen in ‘That Used To Be Us’ een realistisch optimisme uit, dat zo nu en dan riekt naar Amerikaanse arrogantie, maar het nooit wordt. Verplicht leesvoer om de achtergrond van de problemen te kennen waar vandaag in de Verenigde Staten over gestemd wordt. Op wie dan ook.

Als bonus J. Edward Rall Cultural Lecture van Thomas Friedman over het boek, afgelopen mei in Washington:

Lees ook:

De Grote Amerika-show
The New New Deal
Fear & Loathing on the Campaign Trail ’72

Vergelijkbare berichten