|

Mitt is er klaar mee…

Voor de mensen die nog twijfelden of we hem in de toekomst terug zouden zien als presidentskandidaat: Mitt Romney houdt het voor gezien. Na twee pogingen, waarbij hij bij de tweede poging in 2012 ook daadwerkelijk de Republikeinse kandidaat was, zei Romney deze week in een interview dat hij niet nog een keer een gooi naar het Witte Huis zal doen.

Dat betekent echter niet dat Romney zich terugtrekt uit de spotlights en in een van zijn villa’s zijn miljoenen gaat zitten tellen. Hij was deze week te zien bij Fox News en bij CNN. En hoewel hij in het interview bij Fox lijkt toe te geven dat hij fouten heeft gemaakt, denkt hij ook nog steeds dat hij verloren heeft door een aantal externe factoren.

Zoals orkaan Sandy.

Of het feit dat het werkloosheidscijfer in de aanloop naar de verkiezingen tot onder acht procent daalde.

This was a very close race. But events occurred. The employment rate dropped below 8% for the first time just weeks before the election. That changed the national mood, the media celebrated that. Had it stayed above 8%, that would have made a difference.

Maar hij noemt niet het feit dat zijn standpunten wellicht niet goed vielen bij een meerderheid van het electoraat. Zoals bijvoorbeeld zijn verzet tegen de legalisering van het homohuwelijk, waar inmiddels een meerderheid van de Amerikaanse bevolking voor is. Of zijn uitspraak dat de bevolking voor 47 procent uit steuntrekkers bestaat, en het feit dat hij een enthousiast pleitbezorger was voor grote banken en multinationals.

Het simpele feit is dat de Republikeinen zichzelf maandenlang voor de gek hielden. Door zichzelf ervan te overtuigen dat alle peilingen in hun nadeel bevooroordeeld waren (zie, Unskewed Polls) zagen ze het verlies simpelweg niet aankomen. Dat leidde tot het hilarische moment bij Fox News op de verkiezingsavond waar Megyn Kelly aan Karl Rove vroeg ‘is that real math, or math you do as a Republican to make yourself feel better?’. Maanden aan peilingen en campagne voeren perfect samengevat in één van sarcasme doordrenkte vraag.

Ze verliezen de jongere generaties met hun standpunten, wat afgelopen week nogmaals bleek uit een rapport van de Young College Republicans. Enkele woorden die bij jongeren opkomen als ze denken aan de Republikeinse Partij? Bekrompen, racistisch, rigide. De populatie wordt er alleen maar jonger op, en tot dusver lijkt de partij nog steeds niet in te zien dat het de standpunten zijn die mensen tegenstaan, niet het ‘beeld’ van de partij.

Vergelijkbare berichten