|

Christie in de tegenaanval

“Zijn leraar op de middelbare school heeft hem beschuldigd van misleidend gedrag.” Dat is een van de ‘aantijgingen’ aan het adres van David Wildstein in een brief die gouverneur van New Jersey Chris Christie heeft uitgestuurd. Wildstein, de man die vorig jaar een aantal rijbanen op de George Washington Bridge om politieke redenen sloot met verkeerschaos tot gevolg, deelde eind vorige week de eerste tik uit. Wildstein werd ontslagen als hoofd van de Port Authority toen de kwestie vorige maand aan het licht kwam, en hij wees vorige week met de beschuldigende vinger naar Christie.

Chris Christie

Christie zei in januari dat hij pas was ingelicht over de verkeerschaos nadat de rijbanen waren heropend. Volgens Wildstein was Christie wel degelijk op de hoogte toen het verkeer nog vast stond op de George Washington Bridge en bestaat daar ‘bewijs’ voor. Om wat voor bewijs het zou moeten gaan is vooralsnog onduidelijk, en de reactie van Christie’s kamp lijkt tegelijkertijd prematuur en erg dunnetjes. Ze hebben Wildstein doorgelicht, en het resultaat van dit onderzoek is vijf discutabele punten van kritiek die zijn geloofwaardigheid moeten ondergraven. Er zijn er naast het eerder genoemde citaat nog vier, maar geen van alle lijkt op het eerste gezicht al te schokkend.

  1. Als 16-jarige jongen spande hij een rechtszaak aan tegen de uitslag van een schoolverkiezing
  2. Zijn ambtstermijn als burgemeester van Livingston was omstreden
  3. Hij was een anonieme blogger met de naam Wally Edge
  4. Hij houdt er een rare gewoonte op na: hij registreert webadressen van de namen van andere mensen, zonder het ze te vertellen.

Dit is alles wat ze wisten te ontdekken? Hoe dit hoofdstuk in dit meeslepende drama afloopt hangt af van het bewijs waar Wildstein het over heeft. Misschien zuigt hij het uit zijn duim en heeft kamp-Christie geen enkele reden om zich zorgen te maken. Maar die brief van de gouverneur doet toch een beetje denken aan dat beroemde citaat uit Hamlet. “The lady doth protest too much, methinks.”

GWB

Wildstein en Christie’s adviseur Bridget Kelly, die opdracht gaf tot de sluiting, zijn hun baan al kwijt. De vraag is nu of het daar ophoudt, of dat Christie’s eigen carrière in gevaar is, en niet alleen die als gouverneur. Christie was voor dit schandaal een van de favorieten voor de Republikeinse nominatie in 2016. De mensen van het grote geld en prominente Republikeinen hebben hem in 2012 gesmeekt mee te doen. Met zijn gematigde standpunten is hij in staat om in een verkiezing meer Democrate en partijloze Amerikanen voor zich te winnen dan ‘culture warriors’ als Rick Santorum of Michele Bachmann.

Maar ‘Bridgegate’ heeft Christie geen goed gedaan in de publieke opinie, ook al is er op dit moment nog geen directe link tussen hem en de sluiting van de rijbanen. Mocht dit bewijs er wel zijn, dan vindt de meerderheid van de bevolking van New Jersey dat hij moet aftreden, volgens een peiling van Rasmussen.

En al weet Christie heelhuids uit dit schandaal te komen, de haaien ruiken bloed. Sinds de onthullingen zijn er meer mensen naar voren gekomen met al dan niet gefundeerde beschuldigingen aan het adres van Christie. Zoals het onderzoek naar de aantijging dat Christie een deel van de noodhulp naar aanleiding van orkaan Sandy doorsluisde naar een verkapte reclamecampagne voor zijn herverkiezing. Of de burgemeester van Hoboken, die zegt dat Christie’s mensen de noodhulp alleen wilden overhandigen als het stadsbestuur akkoord ging met een vastgoedproject.

De autoriteiten hebben Christie opgedragen bepaalde documenten te overhandigen en de deadline verloopt maandag. Aan sommige mensen is echter al uitstel verleend voor de informatieverzoeken. Maandag werd overigens bekend dat een van de gedagvaarden, een medewerker van Christie, vrijdag is opgestapt. To be continued.

Vergelijkbare berichten