Collage van het werk van Marielle van Uitert tijdens de recente demonstraties in Kiev.
|

Stuk gevroren apparatuur op het Maidan-plein

Bitterkoud was het op het Maidan-plein in Kiev waar de demonstranten al maanden hun fort bewaken. Met een temperatuur van min 23 graden Celcius was het afzien als fotograaf. Ik zag collega’s worstelen met stuk gevroren apparatuur en wist mezelf en mijn spullen om de paar uur op te warmen in een cafeetje op de hoek van de barricades.

De demonstranten stonden lijnrecht tegenover de politie, afgesneden door een plein van ijs dat de politie opwierp als barricade tegen de gedreven demonstranten. In skipak en kogelwerend vest wist ik mij een weg naar de barricades te banen – ik had immers die felbegeerde perskaart in het perscentrum ontvangen.

Boterhamzakjes onder mijn sokken
Ik kwam er echter niet in zonder helm. Er werd mij druk gebarend kenbaar gemaakt dat ze die avond een flinke confrontatie verwachtten en liet me als een mak schaap een afgedankte solex-helm aanmeten. Zoals ik al verwachtte, bleef de confrontatie uit. Ik warmde me op bij het vuur en deed mijn werk als fotograaf.

Na een paar uur weer even op adem komen in mijn cafe, plastic boterhamzakjes onder mijn sokken en maar weer de hort op. Er werd muziek gemaakt, soep en brood uitgedeeld en vooral veel geluisterd naar anti-Janoekovitsj speeches terwijl een andere ploeg druk bezig was zakken te vullen met ijs om de barricades op te hogen.

Op naar de volgende klus
De volgende dag heb ik het pro-Janoekovitsj kamp bezocht. De sfeer was militaristisch en volgens bronnen werden deze mensen betaald voor hun aanwezigheid. Alhoewel de wegen waren afgezet met legertrucks, bleef het publiek bij het pro-kamp en masse weg.

Het was trouwens toch weer de hoogste tijd om het land te verlaten met een nieuwe opdracht in het verschiet. Met een flinke verkoudheid maar een mooie fotoserie ben je als fotograaf dan toch weer tevreden. Daar doe je het allemaal voor!

Marielle van Uitert is conflictfotograaf. Zij werkte al eerder in Syrië, Afghanistan, de Filipijnen en Irak. Haar werk is te vinden op haar website.

Vergelijkbare berichten