Het precieze moment dat Hillary Clinton haar kandidaat stelt voor de presidentsverkiezingen. Deze aanhangers staan voor het landelijke hoofdkantoor van de campagne in Brooklyn. Foto Hans Klis
|

De onvermijdelijke Hillary en het opgeklopte mediacircus

Daar stonden we dan afgelopen zondag voor de ingang 1 Pierrepont Plaza in Downtown Brooklyn. Meer dan veertig journalisten, cameramannen, vloggers en fotografen die aan het wachten waren op de langverwachte aankondiging van Hillary Clinton. Ondanks dat het al bijna geen nieuws meer was, waren de camera’s gericht op de ingang van het pand – waar Clinton niet was.

Het landelijke hoofdkwartier van de campagne van Hillary Clinton in downtown Brooklyn. Foto Hans Klis
Het landelijke hoofdkwartier van de campagne van Hillary Clinton in downtown Brooklyn. Foto Hans Klis

Eerder in de week was al uitgelekt dat haar campagneteam off the record ontmoetingen in New York had gehad met de pers, waar campagnevoorzitter John Podesta zelfgemaakte pasta met walnotensaus voorschotelde en lokaal bier tapte.

De hele zondag stond in het teken van de ‘aankondiging’. CNN zond de hele ochtend gesprekken met campagneveteranen van 2008 uit (Politico-journalist Glenn Thrush had er bijvoorbeeld een ‘posttraumatische stressstoornis aan over gehouden’), Fox zette de Clinton-campagne alvast tegenover die van de Republikeinse kandidaten en alle nieuwszenders speculeerden over de vorm van de aankondiging van Clinton. Zou het een enkele tweet zijn? Een video? Een persbericht?

Ondanks dat iedereen wist dat Clinton zichzelf kandidaat zou gaan stellen, draaide de hele vorige week om de voormalige First Lady en minister van Buitenlandse Zaken. Hoewel ik eerst dacht dat alle lekken in de aanloop van misschien een teken waren dat de campagne niet zo waterdicht zou zijn als bij Obama in 2008, was dit (uiteraard) onderdeel van een uitgekiende mediastrategie. Want alle fanfare rondom de campagneaankondiging maakte de video van Clinton én haar presentatie des te meer bescheiden.

Drie aanhangers van Clinton hadden zich verzameld voor het hoofdkantoor in Brooklyn. Klaar om alle media-aandacht te krijgen waar ze zich voor uitgedost hadden (wat mij deed denken aan deze aflevering van Friends). Het maakte allemaal deel uit van het mediacircus van de verkiezingen.

En die verkiezingen zijn natuurlijk al in volle gang, dat was al zo lang voordat Republikeinse senator Ted Cruz zich als eerste kandidaat verkiesbaar stelde op 23 maart. Het belooft een wilde rit te worden met veel Republikeinse kandidaten met uiteenlopende visies voor Amerika en een Democratische partij die worstelt met de onvermijdelijkheid van Clinton als kandidaat. In hoeveel bochten moeten politieke bondgenoten zoals burgemeester van New York (en oud-campagneleider voor Hillary’s senaatzetel) Bill De Blasio zich wringen om net te doen alsof Clinton niet de enige keus is?

Vergelijkbare berichten