Storify

De correspondent 2.0, wat moet die eigenlijk allemaal kunnen? Er zijn zoveel gereedschappen voor handen dat het lastig wordt die allemaal haarfijn te hanteren. Welke technologische foefjes voegen waarde toe aan een journalistiek verhaal of vergemakkelijken het werk? De Buitenlandredactie licht iedere week een handige app, webinstrument of site uit. Vandaag: Storify.


Storify is een tool om nieuwsgebeurtenissen visueel en in een bepaalde volgorde te kunnen vertellen aan de hand van tweets, instagramfoto’s, YouTube-beelden etc. Dat kan terwijl deze gebeurtenissen plaatsvinden of achteraf.

Grote nieuwsorganisaties gebruiken Storify al

Voorbeelden van het gebruik van Storify: de rellen in Londen in 2011 door CBC News, de nacht dat Osama bin Laden gedood werd, de kampioenswedstrijd van Ajax in mei.

Zoals hierboven blijkt is Storify al doorgebroken bij grote nieuwsorganisaties. Het is daarom belangrijk voor de online (aanwezige) journalist te weten hoe deze tool in elkaar steekt.

Hoe gebruik je Storify?

Hieronder daarom een kort Storify-verhaal waarin de tool en het gebruik uitgelegd worden:

Snel en makkelijk in het gebruik

Het uiterlijk van Storify heeft veel weg van een liveblog (zoals CoveritLive) en kan ook als zodanig gebruikt worden. Dat betekent continu het ‘verhaal’ bijwerken en opslaan, wat veel werk is. Het vinden van updates is wel erg gemakkelijk omdat je vanaf het dashboard op Storify.com op oa Google, Twitter, Facebook en Flickr kan zoeken. Maar als je wilt livebloggen kan je het beste werken met een tool die daar helemaal op toegespitst is.

De grootste kracht van Storify ligt in het vertellen van het verhaal achteraf. Je kunt een eigen invalshoek bepalen van een nieuwsgebeurtenis na het zien van alle beschikbare informatie of je eigen verhaal laten ondersteunen door social media updates. En dat kan ook nog eens erg snel, binnen tien minuten kan je een uitgebreide Storify klaar hebben staan. Daarnaast kan je het verhaal blijven aanpassen en updaten.

Conclusie

Storify is een handige tool om op een andere manier dan platte tekst (met film en foto) een nieuwsgebeurtenis te melden. Het is erg gebruiksvriendelijk en het is makkelijk snel een verhaal klaar te zetten. Storify verrijkt verhalen en is daarmee een belangrijke toevoeging aan de toolbox van de journalist, maar wel vermoedelijk alleen die journalist die online verhalen publiceert.

Bekijk ook Storyful, waarmee je net als Storify verhalen kunt samenstellen uit social media updates. Storyful wordt in een volgende Toolbox besproken.

Vergelijkbare berichten