|

Met Meograph vertel je nieuwsverhalen in ‘vier dimensies’

De correspondent 2.0, wat moet die eigenlijk allemaal kunnen? Er zijn zoveel gereedschappen voor handen dat het lastig wordt die allemaal haarfijn te hanteren. Welke technologische foefjes voegen waarde toe aan een journalistiek verhaal of vergemakkelijken het werk? De Buitenlandredactie licht iedere week een handige app, webinstrument of site uit. Vandaag: Meograph.

Altijd al gewild om je nieuwsverhalen wat meer dynamiek, geluid en context te geven zonder er al teveel (geschreven) woorden aan kwijt te hoeven? Misschien is Meograph dan iets voor jou. Deze tool moet het mogelijk maken verhalen te vertellen aan de hand van een audiotrack, tijdlijnen, locaties op Google Maps (vier dimensies) en heel veel context. Met dat laatste wordt de toevoeging van dingen als YouTube-filmpjes, artikelen en fotogallerijen bedoeld.

Meograph lijkt vooral op de manier waarop het journaal conflicten uitlegt, het is een audioslideshow met Google Maps en achtergrondartikelem. Niet heel erg vernieuwend dus. Meograph is nu nog niet te gebruiken, maar als het goed is kunnen gebruikers vanaf volgende maand hun eigen Meographs maken. Bekijk hier naar wat voorbeelden van verhalen. De tool is in samenwerking met journalisten ontwikkeld dus moet als het goed is daadwerkelijk wat gaan toevoegen aan verslaggeving.

Het ziet er allemaal nog een beetje houterig en verouderd uit, maar hopelijk wordt daar nog aan gewerkt de komende tijd. Meograph blijft als het goed is gratis. Het is nog de vraag hoe gebruiksvriendelijk de tool gaat worden en hoe snel een ‘vierdimensionaal’ verhaal gemaakt kan worden onder tijdsdruk.

Tegenover Journalism.co.uk verzekert ontwikkelaar Misha Leybovich dat Meograph geschikt zal zijn voor breaking news. Leybovich:

“Het vernuftige aan Meograph is dat het een levend document is. Je kunt er elk moment wat nieuws aan toevoegen:’breaking news’ of een nieuwe ontwikkeling. Dat geeft de lezer niet alleen het nieuws van nu, maar ook de kans erachter te komen wat daarvoor allemaal is gebeurd.”

Voor Leybovich is het doel van Meographs om “context te geven aan het nieuws van morgen”. En dat is iets wat online nieuws mist, het grote plaatje. Meograph heeft het in zich om een Wikipedia-achtige functie te vertolken voor de achtergrond van het nieuws. Maar nogmaals, dan moet het er misschien wel wat gelikter uitzien en echt gebruiksvriendelijk zijn. Verwacht een nieuwe aflevering van de Toolbox zodra Meograph te gebruiken is. Tot die tijd gunnen we Meograph het voordeel van de twijfel.

Vergelijkbare berichten